09/14/11 20:57
(http://www.klassa.bg/)

Кредитна линия за €54 млн. договориха ЕБВР и Международен фонд "Козлодуй"

Кредити за 54 млн. евро могат да получат българските домакинства за осъществяване на мерки по енергийна ефективност. Това предвижда програматa за кредитиране на енергийната ефективност в дома на Европейската банка за възстановяване и развитие, която бе представена вчера. Институцията ще работи с две български банки за предлагане на средствата - Райфайзенбанк и Прокредит банк. ЕВБР отпуска 40 млн. евро за кредитната линия, а останалите 14 млн. евро са от Международния фонд „Козлодуй“.
Средствата от линията могат да се използват за подмяна на дограмата в жилищата, поставяне на фотоволтаични панели, газови котли, отоплителни уреди, абонатни станции, газификация на жилища и термопомпи. От ЕБВР вече са отпуснати 1 млн. лв. по 600 договора, а с всички средства се очаква да се подобри енергийната ефективност на 20 хил. домакинства.
Двете търговски банки отпускат парите, като грантът е до 20% от главницата на кредита за проекти на къщи и отделни апартаменти. Той става 30%, ако се правят подобрения на многофамилни сгради с най-малко три домакинства, и 35 на сто, ако съсобствениците са обединени в сдружение, обясни Борис Петков, ръководител на проекта.
Лихвите по кредитите са преференциални, но има условие използваните в ремонта материали да отговарят на изисквания и да се изпълняват от одобрени от банката фирми, заяви Румяна Тодорова, изпълнителен директор на Прокредит банк. Според изпълнителния директор на Райфайзенбанк Момчил Андреев подобна инвестиция се изплаща в рамките на до седем години, след което домакинствата ще печелят от по-ниските си сметки за отопление и енергия.
Надяваме се от следващата година още две-три търговски банки да станат партньори на програмата, за да може чрез конкуренцията между тях условията по отпусканите кредити да станат още по-добри, заяви Даниел Берг, директор на ЕБВР за България.
В момента по Оперативна програма „Регионално развитие“ се подготвя схема за енергийна ефективност с грант до 50% от сумата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване