09/14/11 19:36
(http://www.klassa.bg/)

Липса на кадри бави ръста на ИТ индустрията у нас

Липсата на качествени кадри бави ръста на ИТ индустрията у нас, сочат наблюдения на експертите от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Според тях на пазара все още се забелязва сериозен недостиг на работна сила: ако компаниите можеха да си намерят подходящите служители, бизнесът щеше да се увеличи с 50%. За тази цел е необходимо да се привлекат към България професионалисти и от останалите страни около нашата, коментираха от бранша.
Според данните от третото годишно изследване „Барометър на българската ИТ индустрия“, представено от БАСКОМ вчера, около 7 на 10 фирми ще наемат още персонал през тази година. По отношение на заплатите, очакванията са за умерен ръст до 10% до края на годината - почти девет от десет фирми в бранша имат планове да вдигат възнагражденията. В момента те варират между 2 и 3 хил. лв.
За 2011 г. прогнозите на бизнеса за развитие на софтуерния бранш са оптимистични. Над 4 от 5 фирми очакват ръст в продажбите за 2011 г., като повече от половината анкетирани се надяват на 15% скок. Съотношението между дела на износа и местния пазар се запазва почти без изменение, показват данните в изследването. Около 50% от продажбите се реализират в чужбина, а експортът на продукти с висока добавена стойност като дял от общия е с ръст от 28% през 2010 г. Около 60% от износа са предназначени за Европа, други 35% са насочени към Северна Америка.

С инвестиция от 1 лв. могат да се изкарат 10 лв.

Стабилният ръст, който отчитат софтуерните компании у нас, както и фактът, че 50% от продажбите се реализират в чужбина, показват че секторът отдавна е навлязъл в своя период на зрялост и има потенциала да бъде един от сериозните двигатели на българската икономика, коментира Георги Брашнаров, председател на Управителния съвет на БАСКОМ. По думите му секторът е един от най-успешните за България и това е браншът с най-висока добавена стойност, в който с инвестиция от 1 лв. могат да се изкарат 10 лв.
Според експертите факторите, които ще окажат най-голямо влияние на сектора, са икономическата ситуация и пазарът на човешки ресурси. "Както магистралите намериха Росен Плевнелиев, така и ИТ индустрията търси своя герой", коментира още Брашнаров.
През 2010 г. софтуерният бранш у нас е нараснал с 5,3% на годишна база, а за периода 2008 г.-2010 г. продажбите на фирмите са се увеличили общо с 8%. Прогнозите на фирмите в БАСКОМ бяха доста по-оптимистични – те се надяваха на увеличение на пазара с 10% през 2010 г.



За проучването

В проучването „Барометър на българската ИТ индустрия“ са участвали 38 фирми – членки на БАСКОМ и Българската уебасоциация. Обемът на продажбите на компаниите, участвали в изследването, е над 163,3 млн. лв. Като сравнение – продажбите на всички фирми за софтуер у нас за същия период са били 429 млн. лв. по данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на служителите в тези компании е около 2500, докато по данни на НСИ в бранша са заети почти 8 хил. души. На база на това става ясно, че изследването обхваща реално около една трета от софтуерната индустрия в България. Три от четири фирми в проучването са с преобладаваща българска собственост. Изследването е проведено в периода март-май на 2011 г. от GOPA Consultants, Германия, по поръчка и с участие на сдружението.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване