09/14/11 16:49
(http://www.klassa.bg/)

Рекламният бранш на Острова настоява за нов неделен таблоид

Главният изпълнителен директор на рекламния гигант WPP Сър Мартин Сорел изрази своята категорична подкрепа за необходимостта от незабавното стартиране на неделно издание на Sun, което да е носител на стратегическата задача да се укрепи пазарът на неделни печатни издания в Обединеното кралство.
Шефът на маркетинговата мега компания се мотивира с констатацията, че пазарът на уикенд пресата във Великобритания е пострадал изключително много след затварянето на „Нюз ъф дъ уърлд“ (NOW), като логично следствие на скандала с телефонните подслушвания.
Медийни експерти прогнозират, че е малко вероятно ново неделно издание на мястото на NOW да успее да се появи по-рано от началото на 2012 г.
Междувременно вече е ясно, че Associated Newspapers - един от големите издатели на вестници в UK, което е дъщерно дружество на Daily Mail и General Trust, активно работи по реализацията на плана си през октомври да пусне ново списание таблоид, и то на ниска конкурентна цена, която да бъде партньорско издание на Mail on Sunday.
"Излизането на „Нюз ъф дъ уърлд“ от пазара осигури възможност на други издатели да влязат в тази ниша”, обясни Мартин Сорел. По думите му обаче с пласирането на нови заглавия все още не е ясно дали ще бъде възможно да бъдат компенсирани и наваксани загубите за уикенд пазара.
Със затварянето на изданието на 10 юли бе загубена повече от една четвърт от общия обем на продажбите на таблоиди в неделя. Официалният тираж на NOW към момента на спирането му бе на ниво от 2.67 милиона копия. За това и щетите за пазара днес някои анализатори съизмерват с въздействието при евентуалното спиране на излъчването на Channel 4 в неделя.
Конкурентните неделни таблоиди - Sunday Mirror, People, Sunday Express и Daily Star Sunday , са добавили едва около 2 млн. копия общо към своите тиражи, което означава, че близо 700 000 броя от хартиените продажби са се стопили от пазара в момента на кончината на NOW. Докато People и Sunday Mirror възстановиха своите първоначални цени, тяхното дружество майка - Trinity Mirror, продължава традиционно да инвестира във високи разходи за реклама, за да даде тласък и да гарантира увеличение на продажбите си.
"Бих искал да видя неделния Sun да се появи по-скоро на пазара, но явно трябва да се изчака”, добави Мартин Сорел. "Без играч от типа на „Нюз ъф дъ уърлд“ на пазара не могат да се гарантират конкуренцията и ярките алтернативи. Това е позицията на рекламните и медия агенции, които са асоциирани към WPP.”
Общият рекламен вестникарски пазар на Великобритания, включително и регионалните издания, достига стойност от близо £ 2.7 млрд. годишно.
Медийните агенции под шапката на WPP контролират около 35% от рекламния пазар на Обединеното кралство. Въпреки че рекламният бранш очаква идването на ново мощно издание, явно плановете се отлагат за сега.
"Ако усилията на издателите не се концентрират и не бъде осъществена премиера на неделен таблоид в периода около Коледа, следващата им възможност ще е чак през април. Но тогава ще бъде твърде късно!“, счита Мартин Сорел и хора от вестникарската индустрия.
Associated Newspapers бяха достигнали до макетиране на ново издание през юли. Тестовете за печат бяха отложени, за да се изчакат данните от продажбите на неделните таблоиди на пазара през лятото, което да е в услуга на стратегическите планове за пласмент, но така времето за старт през лятото бе изпуснато.
Браншът е в очакване Mail on Sunday да вземе решение през този месец за атакуване на пазара с изненадващ формат. За сравнение след първоначалното покачване на продажбите на вестника до 2.4 милиона на седмица спрямо нивата от 1.9 млн. преди затварянето на NOW сега продажбите са паднали до малко под 2 милиона, което е отстъпление от отчетените печалби и завоювани нови дялове.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване