09/30/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Как румънците изгониха финландците

в. Котидианул

Вестта за затварянето на фабриката на Нокиа в Жуку беше една от най-шокиращите в Румъния през последните години. Дори загубите на човешки животи на различни отдалечени фронтове нямаха такова ехо. Новината дойде не като топ икономическа информация, а като телеграма за потопяването на един малък Титаник на Румъния. Сякаш отиваше по дяволите към дъното на морето прочутият кораб “Победа”, управляван от Траян Бъсеску.

Румънците си звъняха един на друг като при земетресението от 1977 г. или като при катастрофата с принцеса Даяна. А по телевизиите новината звучеше така, сякаш беше съобщено за смъртта на доверието в Румъния. Или поне в румънската икономика. Сякаш се биеше голямата камбана на кризата, сякаш се обявяваше началото на безкрайното страдание. Веднага се обадих на един приятел, доктор по икономика някъде из големите американски университети, и той ме подхвана.

“Я да видим какво ще пишеш сега за големия успех на правителството на Бок! Хвалеше се с все сили, че износът на Румъния е нараснал и че продължава да расте. И гледай как за един ден паднаха 5 процента от него!”

Подхвана ме така, сякаш бях отишъл с менгеме при директора на Нокиа и му бях стиснал пръстите, или сякаш Бок имаше някаква връзка с решението на финландците. Гневът на моя приятел ме накара да се замисля. Да не би да е дошла някоя примамваща оферта от азиатските пазари на труда? Там хората работят от сутрин до късно вечер само за няколко долара и не знаят какво е това уикенд. У нас пазарът на труда е по-скъп, производителността е по-ниска, а всяка чистачка е готова да те научи как да си вършиш работата.

Истина е, че Нокиа изпадна в определени икономически затруднения. Беше разтърсена в състезанието с АйФон, с таблетите и с Блекбъри. И все пак, в Румъния беше приета по кралски. Получи данъчни облекчения, инвестира 60 милиона евро и ни казва “сбогом”. Сухо, студено, учтиво. Ние си обясняваме бързо всичко с кризата. Отгоре на това излиза и президентът Траян Бъсеску да ни каже, че ще си тръгнат и други инвеститори, ако бюрокрацията им създава толкова проблеми.

Изявлението на президента ми се струва най-малкото подозрително. Коя бюрокрация и кой е поставил прът в колелата на Нокиа? Тези от данъчната служба в Клуж ли? Искали ли са други документи, контролирали ли са, искали ли са подкуп? Не мисля, че това е лъжица за тяхната уста.

Данъчните облекчения бяха определени от правителството на Таричану. Или хората от данъчното са отишли, почукали са на вратата и са казали: “Ало, вие, какво правите тук? Документите за проверка! Правителствените решения се подобриха - старите вече не са добри”. И това, за да им налеят ум в главата, както направиха с холандците и техните лалета.

Нашите показаха мускули, за да не ги вземат за глупави или безсилни, и всичко това, само за да ги сплашат и предупредят, че не могат да правят каквото си искат в Жуку и че и нас може да ни хванат дяволите, след като Финландия ни постави пречки за присъединяването към Шенген. А финландците - ведър народ, но без чувство за хумор, ни казаха: “Добре, сбогом тогава!”.

Ако решението за затваряне на фабриката в Жуку има и други обяснения, освен свързаните с международната криза и цената на работната ръка в Румъния, тогава със сигурност не става дума за бюрокрация, а за корупция и политика. И за един начин на третиране на Румъния, както беше третирана в случая с присъединяването към Шенген. Тоест, не и не и “гуд бай”!

Траян Бъсеску се опита да извърти нещата, казвайки, че става дума за бюрокрация. За да не си помисли някой, че става дума за ...

Публикувана на 09/30/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12769/kak-rumantsite-izgoniha-finlandtsite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване