09/30/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Петролът пада, в Персийския залив няма паника

Ройтерс

Цените на петрола може да са с 20 долара под максимума си от 127 долара за барел през април, но в Риад, Кувейт или Абу Даби няма паника. Съвсем не.

Представители на петролния сектор в столиците на страните от Персийския залив - членки на ОПЕК и пазителки на цените на петрола - Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства, са спокойни и няма да загубят съня си, ако цените се понижат още.

Високопоставена личност, участваща в определянето на петролната политика в региона, посочи пред Ройтерс, че е малко вероятно тези производители да намалят предлагането в опит да спрат понижаването на цените на петрола, освен ако цената на черното злато не спадне под 90 долара за барел за продължителен период.

Други негови събратя не уточниха какъв би бил един идеален ценови диапазон, но посочиха, че ще запазят по-голямото производство и биха могли да понесат допълнителен спад на цените.

Петролът, който се търгуваше около 107 долара за барел в сряда, поевтиня с около 15 долара от началото на август, след като икономическата перспектива помръкна и през юни бяха деблокирани стратегическите резерви на потребителите и имаше допълнителното предлагане от страните производителки от Персийския залив, които са членки на ОПЕК.

Перспективата за връщането на Либия на петролния пазар, след като във вторник стана факт нейната първа пратка, също започва да влия върху цените. Либия се надява да възстанови изцяло добива си след 12-15 месеца.

“Цената се понижи, но все още е над 100 долара”, посочи представител на страна от Персийския залив, членка на ОПЕК. “90 долара все още е висока цена”, добави той. Трите страни производителки от Персийския залив рязко повишиха предлагането през юни, след като на една разгорещена среща не успяха да убедят останалите членки на организацията на страните износителки на петрол ОПЕК да подкрепят предложението за официално увеличение (на добива - бел. прев.).

Въпреки прогнозите за повторна рецесия предлагането от Персийския залив остава голямо, а Саудитска Арабия и съюзниците й от Залива не изглеждат готови да се намесят и да накарат цените да растат, като намалят предлагането в близко време. “Не предвиждам страните от Залива ще намалят прекалено много производството си. Това би било постепенен процес и наистина не мисля, че Либия ще се върне в определения срок,” посочи представител от друга страна производител от Персийския залив. “Що се отнася до цената, тя все още е висока засега.”

Страните в ОПЕК от Персийския залив по традиция са най-скромни при определяне на цените от 12-те страни членки на организацията, тъй като не желаят високите цени на енергията да ограничават икономическото развитие и дългосрочното търсене на техния основен източник на приходи от износ.

Други страни като Иран, Венецуела и Алжир, които се противопоставиха на призива за повече петрол от ОПЕК през юни, имат по-малко петролни резерви и по-голямо население и предпочитат цените да бъдат колкото се може по-високи.

Притокът на саудитски финанси

Понижаването на цените до към 100 долара за барел повиши спекулациите на петролните пазари за това какво ценово равнище може да накара Саудитска Арабия да реши са действа в защита на приходите си.

Много петролни анализатори посочиха, че Риад сега се нуждае от по-висока цена, за да балансира бюджета си и да покрие допълнителните социални разходи на саудитското правителство, направени с цел да се изолира населението си от Арабската пролет.

Саудитските финанси обаче си остават стабилни. Риад е на път да получи почти 300 милиарда долара от петрола тази година, което е с 50 милиарда долара повече от планираното. Освен това има 550 милиарда долара под формата на чуждестранни резерви, посочи във вторник в реч бившият шеф на саудитското разузнаване принц Турки ал Фейсал.

“Добре са в момента,” ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване