10/16/11 19:29
(http://www.klassa.bg/)

Бартерните сделки на имоти набират скорост, заменят се къщи за коли

Собствениците на недвижими имоти стават все по-изобретателни в търсенето на варианти как да се отърват от имотите си бързо, като спестят от разходите по самата покупко-продажба. Така напоследък набират популярност бартерни сделки за недвижимости. В сайтовете за замени откриваме освен традиционните предложения за движимо имущество и много апетитни обяви в графата „имоти“. Например в онлайн системата за размяна Barterbg.net има общо 93 такива предложения, сред които 26 апартаменти, 6 вили, 24 къщи и 29 парцела. 73 пък са офертите в друг популярен сайт за замени – barteri.bg, при едва 11 в секцията за превозни средства.
„Предлагам обширен едностаен апартамент 50 кв. м, „Надежда 6“ до Северния парк, преустроен на двустаен, вътрешен, южен, на спирка на метрото. Предпочитания за бартер: малка къща/вила около София“, гласи една от обявите. Строителна компания пък търси да замени апартаменти от 25-80 кв. м на брега на морето, на 50 м от плажа на с. Равда, с обявена стойност 150 000 лв., за парцели в регулация. Други са склонни да заменят вилен парцел в с. Герман от 650 кв. м, в борова гора, с нотариален акт, изглед към Панчаревското езеро, за гарсониера в „Люлин“ или в „Овча купел“. Закъсал потребител предлага за бартер два етажа от къща в центъра на Велико Търново. Той е склонен да продаде дори и фирмата си (едноличен търговец), така че клиентът да се възползва от договора за наем. Цената е 585 000 лв., но продавачът е съгласен да замени целия имот срещу 300 000 евро. Парадоксално или не, от снимката в предложението се оказва, че наемател е именно една от най-големите агенции за недвижими имоти - „Адрес“.
Доста са и обявите за замяна на дадена недвижимост край големите градове за апетитни имоти край морето. Откриваме оферта за замяна на къща на 25 км от София в с. Гълъбовци с двор 1550 кв. м (има 7 стаи, 3 бани, акт 16, на главен път, в близост борова гора, река, язовиp), за 4-5-стаен апартамент или къща на морския бряг в Бургас. Друг потребител търси да замени голям четиристаен апартамент, тип ателие, във Варна срещу два по-малки.
По принцип бартерът на гoлям aпapтaмeнт зa пo-мaлĸи има своите предимства, тъй ĸaтo мaлĸитe жилища в момента са по-оборотни и се търсят повече, разказаха имотни експерти. Съответно те могат да бъдат продадени много по-бързо, което ще е от полза за клиенти със спешна нужда от пари. Освен това ще ползва и финaнcoвите oблeĸчeния пopaди paзличнaтa тaблицa зa изчиcлeниe нa дължимитe тaĸcи пo ocъщecтвявaнe нa бapтepa. Таксите за изпoвядвaнeтo нa cдeлĸaтa пpи нoтapиyc мoгaт дa намалеят двoйнo и дopи тpoйнo в зaвиcимocт oт paзмepa нa дaнъчнитe oцeнĸи, разказаха юристи.
Има и други по-смели идеи - дори и за размяна на недвижима срещу движима собственост. Къща в с. Бабек, обл. Пловдив, с РЗП 80 кв. м, двор 800 кв. м, с ток, вода, строена 1956 г., тухла, на стойност 22 000 лв., се предлага на бартер за по-евтин имот или равностоен автомобил. Във форума Volgswagen откриваме: „Правя бартер имот (близо до морето) за кола с доплащане от ваша страна. Характеристика на имота площ - 1080 кв. м, имотът е празно дворно място в регулация, на 6-7 км от морето и от град Балчик. Цената на имота по принцип е 23 000 лв., но специално за форума е 18 000 лв.“
Сделките на база бартери в повечето случаи стават без участието на агенция или брокер между двете страни, потвърдиха представителите на големите агенции у нас. Според тях обаче тенденцията към активизиране на замените дава сигнали, че на пазара има някакъв порок – т.е. големите разходи по покупко-продажби, като такси, данъци и дори комисионите, говорят за острата липса на средства у клиентите. „Всеки, който е заложил на бартер, да не забравя, че подобна сделка всъщност носи двойно по-голям риск, тъй като се състои от две покупко-продажби и отделно може да се наложи и трета, която да уреди изравняване на стойностите на двете недвижимости“, предупреждават имотните брокери. От друга страна, ако участва посредник при бартера, страните се споразумяват да си разделят по равно дължимите комисиони, а държавните такси се начисляват върху данъчната оценка на по-скъпия имот.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване