10/16/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Израел обяви кои палестинци ще размени за Шалит

Министерството на правосъдието на Израел публикува първия списък с палестински затворници, които ще бъдат освободени утре в рамките на споразумението за тяхното помилване в замяна на свободата на пленения от „Хамас“ през 2006 г. израелски войник Гилад Шалит, съобщи АФП.
Израелският президент Шимон Перес, който единствен има право да помилва затворници, започна процеса по официалното освобождаване на палестинците през почивните дни. В първия списък с помилваните са включени 447 затворници, сред които и всички 27 жени, които се предвижда да бъдат освободени според условията на споразумението. В първата група влизат и 280 затворници с доживотни присъди за убийства. Всички тези 447 затворници, излежаващи присъдите си в 16 израелски затвора, се очакваше да бъдат събрани в два затвора в рамките на вчерашния ден, а утре да бъдат транспортирани до Египет, Газа и Западния бряг, предаде израелският вестник „Йедиот ахронот“. След два месеца се предвижда на свобода да бъдат пуснати и останалите 550 палестинци. Споразумението за освобождаването на Шалит беше постигнато миналата седмица и се очаква той да се завърне в родината си в близките дни. Според един от лидерите на „Хамас“ в ивицата Газа – Гази Хамад, палестинската и израелската страна още не са се договорили за датата, на която Гилад Шалит ще бъде разменен за палестинските затворници. Хамад, който е заместник външен министър на анклава и е изиграл важна роля в постигането на споразумението, обясни, че все още не е договорено колко жени ще бъдат освободени от израелските затвори. Палестинците настояват да бъдат освободени всички 37 жени, докато Израел е готов да пусне само 27.
Планираното освобождаване на палестински бунтовници, участвали в някои от най-смъртоносните самоубийствени атентати в Израел, разгневи обаче семействата на жертвите, съобщи „Дейли телеграф“. Монументът на убития израелски премиер Ицхак Рабин беше залят с боя от 27-годишен мъж през почивните дни. Пред полицията той обяснил, че протестира срещу освобождаването на жена, участвала в атентат, при който са загинали родителите му и трима от братята и сестрите му.
Израелският министър на инфраструктурата Узи Ландау определи споразумението за освобождаването на Гилад Шалит като голяма победа за „Хамас“. „Освобождаването на терористи е просто послание – отвличанията си струват, тероризмът действа“, каза Ландау, който предрече, че ислямистите ще започнат да планират нови отвличания

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване