10/16/11 17:15
(http://www.klassa.bg/)

Инвеститорите се тревожат за турския дефицит

Дългоочакваната програма за средносрочния икономически растеж на Турция, оповестена в четвъртък от вицепремиера Али Бабаджан, описва в подробности основни корекции на прогнозите за ръста, дефицита и инфлацията. Но тя прави само няколко конкретни предложения, които да успокоят притесненията на инвеститорите заради нарастващия дефицит по текущата сметка на бързорастящата икономика. В програмата са заложени данъчни увеличения, които да напълнят държавната хазна и да забавят огромното потребителско търсене, което разширява недостига.
Министерството на финансите заяви, че мерките, които включват увеличение на митата върху алкохола, тютюна, мобилните телефони, леките и лекотоварните автомобили, може да влее в бюджета 5,5 млрд. турски лири, или 0,4% от БВП.
Предложението за подобно затягане беше посрещнато добре от икономистите, но много от тях се запитаха дали правителството прави достатъчно, за да се пребори с дефицита, който прави икономиката уязвима към външни шокове и е най-голямата пречка пред повишаването на кредитния й рейтинг до инвестиционен клас.
Capital Economics предупреди: „Макар че програмата съдържа някои мерки за фискално затягане, смятаме, че те са прекалено малко и е прекалено късно да се прилагат. Програмата се базира на твърде оптимистични заключения и не предвижда достатъчно мерки, за да се понижи дефицитът по текущата сметка, който изглежда все по-неустойчив на сегашните си нива от близо 10% от БВП.“
Тим Аш от RBS допълва: „По мое мнение дефицитът по текущата сметка остава най-големият риск за тази прогноза.“
Този дефицит, който според Бабаджан се очаква да достигне 9,4% от БВП тази година и да остане около 8% идната година, е ахилесовата пета на Турция.
От една страна, дупката във финансите е признак за успеха на страната, който се дължи на потребителите. Турската икономика надмина китайската през първата половина на 2011 г. и отбеляза най-бързия ръст от всички страни в Г-20, тласната от бума на вътрешното търсене, на чийто фон бързо се разрасна дефицитът по текущата сметка.
Ръстът на дефицита започна да забавя темпа си в унисон с икономическото производство, но много от инвеститорите се опасяват, че поради дупката във финансите икономиката е все още уязвима, особено като се има предвид, че голяма част от дефицита се финансира от краткосрочни портфейлни инвестиции, които лесно може да се изтеглят.
Но притесненията на инвеститорите бяха успокоени от сравнително „правдоподобните“ прогнози на правителството. Бабаджан прогнозира много по-нисък ръст от 4% през следващата година, като дефицитът по текущата сметка все още ще е голям.
Целите на правителството за бюджета и дълга са „разумни и оптимистични като цяло“, заяви в изследване Йозгюр Алту, главен икономист за BGC Partners в Истанбул.
Рейтинговите агенции тепърва ще коментират дали оповестената в четвъртък програма ще подобри достатъчно състоянието на турския дефицит, за да даде основание за повишение на турския кредитен рейтинг, но за повечето икономисти призракът на текущата сметка все още е много обезпокоителен.
„Прогнозите на правителството за ръста са оптимистични, но не и реалистични, а относно дефицита по текущата сметка те са правдоподобни. Но все още има достатъчно време ситуацията да се влоши, а в такъв случай правителството ще трябва да се намеси. Ако се намеси, пазарът може да се успокои, но в противен случай рисковете може да станат още по-големи“, заяви Гюлдем Атабай от UniCredit в Турция.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване