10/16/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Кой стои зад протестите на Уолстрийт?

Ройтерс

Протестиращите срещу Уолстрийт казват, че богатите стават все по-богати, докато средностатическите американци изпитват затруднения. Възможно е обаче групата, която започна всичко това, да се е облагодетелствала индиректно от щедростта на един от най-богатите хора в света.

Носят се много слухове кой финансира протестите, които обхванаха градове в цяла Америка и продължават близо месец. Едно от имената, което непрекъснато изниква, е на инвеститора Джордж Сорос, който през септември бе включен в списъка с 10-имата най-богати американци. Консервативни киритици твърдят, че движението е троянски кон, криещ таен план на Сорос.

Сорос и протестиращите отричат да имат връзка. Ройтерс обаче действително намери непряка финансова връзка между Сорос и “Едбъстърс”, антикапиталистическа група в Канада, която стартира протестите с находчива маркетингова кампания, целяща да предизвика въстание в стила на “Арабската пролет” срещу Уолстрийт. Освен това Сорос и протестиращите имат някои общи идеологически убеждения.

“Мога да разбера техните настроения”, каза Сорос пред репортери миналата седмица в ООН за демонстрациите “Окупирай Уолстрийт”, които се очаква да предизвикат шествия утре по света в знак на солидарност. Притиснат да даде мнението си за движението и протестиращите, Сорос отказа да бъде въвлечен в темата. Но консервативният радиоводещ Ръш Лимбау обобщи слуховете, когато каза на слушателите си миналата седмица, че “Парите на Джордж Сорос стоят зад това”.

81-годишният Сорос е на седмо място в списъка на Форбс с 400 най-богати хора в света със състоянието си от 22 млрд. долара, което бързо нарасна през последните години, тъй като той умело реагираше на тежкото положение на финансовите пазари. Той обеща да раздаде цялото си богатството си - половината, докато все още го трупа, а другата половина - след смъртта си. Подобно на протестиращите, Сорос не е привърженик на спасяването на банките през 2008 г. и последвалото изкупуване от правителството на токсични ипотечни авоари, довели до балона при недвижимите имоти.

Протестиращите казват, че спасяването на банките през 2008 г. им е позволило да отчетат големи печалби, докато средният американец е станал жертва на високата безработица и несигурността на пазара на работна ръка без почти никаква помощ от Вашингтон. Те твърдят, че най-богатият 1 процент от американците са натрупали голямо състояние, тъй като са били облагани с по-ниски данъци от повечето хора.

ЖИВОТОПОДДЪРЖАЩА ПОМОЩ ЗА БАНКИ

Сорос писа през 2009 г. в редакционен материал, че изкупуването на токсични банкови авоари ще осигури изкуствена животоподдържаща помощ за банките и данъкоплатците ще поемат голямото бреме. Той призова администрацията на Обама да предприеме по-смели действия като рекапитализира или национализира банките и ги принуди да дават заеми с привлекателни лихви. Съветът му не бе чут.

Американецът с унгарски произход бе един от първите поддръжници през 2008 г. на кандидат-президентската кампанията на Барак Обама, който ще се кандидатира за втори мандат на изборите през ноември 2012 г. Той отдавна подкрепя либерални каузи - института “Отворено общество”, мозъчния тръст за външна политика “Съвет за външни отношения” и Хюман райтс уоч.

Според разкрити документи от 2007-2009 г. “Отворено общество” на Сорос е дало дарения от 3,5 млн. долара на центъра Тайдс - базирана в Сан Франциско група, която действа почти като клирингова къща за други донори, насочвайки даренията им към либерални групи с нестопанска цел. Сред партньорите на центъра Тайдс са фондацията Форд и фондацията Гейтс.

Документите сочат също, че Тайдс, който отказа да коментира, е дала на “Едбъстърс” дарения от 185 000 долара за периода 2001-2010 г., в това число почти 26 000 долара между 2007 и 2009 г. Сътрудници на Сорос казват, че тези твърдения са необосновани и че Сорос никога не е чувал за “Едбастърс”. Самият Сорос отказа коментар.

Базираната във Ванкувър група, която издава списание и ръководи кампании като “Дигитален детокс уикенд” и ...

Публикувана на 10/16/11 21:40 http://e-vestnik.bg/12895/koy-stoi-zad-protestite-na-uolstriyt/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване