10/16/11 19:11
(http://www.klassa.bg/)

Социолозите определят Росен Плевнелиев като победител

Росен Плевнелиев е победителят в кандидатпрезидентския дебат по bTV, който се проведе в събота вечерта. В него участваха три двойки, които се състезават за „Дондуков“ 2 - Росен Плевнелиев с Маргарита Попова, Ивайло Калфин със Стефан Данаилов и Меглена Кунева с Любомир Христов. Според изследванията по време на дебата най-добре са се представили Росен Плевнелиев и Стефан Данаилов. Специалистите твърдят, че Меглена Кунева е изостанала в одобрението, защото зрителите си спомнят лъжата, че двата реактора на АЕЦ ”Козлодуй” , III и IV, трябва да бъдат затворени по изискване на Европейския съюз като гаранция за приемането ни в съюза.
„За първи път имаме съвместяване на местен вот с президентски вот. Подобен случай изживяхме през 1991 година, когато местните избори се проведоха съвместно с парламентарните, но тогава беше голямата вълна на промяна на системата и тогава твърде малко се осъзнаваше разликата между местна и парламентарна власт“, каза пред БНР Мира Радева от МБМД. Тя беше категорична, че двойката Плевнелиев–Попова води много убедително.
„Има достатъчно големи предпоставки за протестен и наказателен вот. Да, през лятото имаше стабилизация на ГЕРБ, но Плевнелиев и Борисов бяха 5-6 месеца непрекъснато в кампания, не остана нещо непрерязано в страната“, каза Живко Георгиев от „Галъп интернешънъл“. Той коментира, че не е ясно дали предпоставките, водещи до протестен вот, ще доведат и до наказателен вот. „Протестният вот се реализира и като не гласуваш, а наказателният вот е в полза на този, който наказва статуквото“, обясни Георгиев.
Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ заяви, че ключов момент е състезателността, която могат да покажат кандидатите. „Много ми липсва шансът избирателите чрез съпоставка да избират. Ако говорим за политически избор, трябва да имаме шанс за съпоставка на мненията и на характера дори“, обясни социоложката.
Дебатът за правомощията
Дебатът между трите основни кандидатпрезидентски тандема обхвана почти всички сфери на обществения и политическия живот в страната.
Един от основните въпроси, който кандидатите за президент коментираха в студиото на bTV, беше за правомощията на президента. Тримата отговориха и дали ще поискат промяна в конституцията за повече правомощия на президентската институция.
„Президентът трябва да има да глас, да може да реагира. Когато има случай с нарушени човешки права, той може да реагира със своя глас”, заяви Меглена Кунева. Тя каза още, че няма нужда от промени в основния закон на държавата.
Кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ също отговориха, че няма да променят конституцията: „Считаме, че конституцията е добре балансирана и работи. Ще работим за изпълване на президентството с ново съдържание и резултати. Неговата личност е надпартийна и трябва да работи с всички партии и власти.”
Ивайло Калфин допълни, че правомощията на президента не са малки и неговата власт е авторитетна.

Неудобните въпроси

В последната част от дебата кандидатите имаха право да си зададат по два въпроса един на друг.
Меглена Кунева попита Росен Плевнелиев до каква степен ще е независим. Той на свой ред искаше да знае какво е отношението на Кунева към Ахмед Доган и дали очаква подкрепа от него. Въпросите на Меглена Кунева към Ивайло Калфин бяха в същата тематика, както и към Плевнелиев - за независимостта и за политическите назначения. Калфин на свой ред искаше да знае къде според Кунева е най-големият проблем на сегашното правителство.
Въпросите на Росен Плевнелиев към Калфин бяха дали съзнава, че подготвя криза в правителството, и защо тройната коалиция е мълчала и не е взела никакви антикризисни мерки. Калфин пък искаше да знае кога за последен път Плевнелиев е отказал на Борисов и за какво. От кандидатите за вицепрезидент най-остра беше Маргарита Попова. Приблизително същите тези кандидатите за „Дондуков“ 2 развиха и пред Нова телевизия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване