10/16/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Турция не признава Кипър като ротационен председател на ЕС

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да седне на масата за преговори с Кипър, ако той поеме ротационното председателство на ЕС през юли 2012 г., съобщи в. ”Заман”.
Той подчерта, че страната му никога няма да остави сами кипърските турци в името на премахването на пречките по пътя на Анкара към членство в ЕС. Ердоган за пореден път повтори, че няма да провежда дискусии с кипърския президент, а обменът на информация с ЕС ще бъде замразен.
Още през лятото вицепремиерът Бешир Аталай заяви, че ако мирните преговори в етнически разделения остров не доведат до решение и ЕС даде ротационното председателство на Южен Кипър, истинската криза ще бъде между Турция и ЕС.
От септември 2008 г. под егидата на ООН лидерите на двете общности в Кипър водят преговори за повторно обединение на острова в рамките на свободна федерация. В момента кипърските гърци представляват острова в международен план и в Европейския съюз, а Турция е единствената страна, която е признала турската част от Кипър.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване