10/16/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Хората у нас спестяват, защото не са сигурни да инвестират в друго

Фактът, че хората спестяват в банките, не е нещо, което трябва да ни радва - това значи, че хората са несигурни да вложат в каквото и да е друго. Това заяви вчера пред БНР лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. В България има много голямо напрежение, тъй като икономиката зацикля и върви все по на зле, коментира още синдикалистът.
Заради това председателят на КТ „Подкрепа“ не споделя оптимизма на онези, които твърдят, че икономиката ни върви напред.
Константин Тренчев се възмути от тайнствеността и липсата на информация за бюджет 2012. Според синдикалния лидер „явно се чака да минат изборите“
Бюджетът се занимава с доходите на зависещите от бюджета. Отвсякъде се опитваме да подразберем нещо, но нищо официално няма за това, дали ще се вдигат доходите или не, каза още д-р Тренчев. Той изтъкна, че за да работи добре който и да е, той трябва да бъде мотивиран. В тази насока д-р Тренчев прогнозира, че ако се реализират идеите за намаляване на доходите на някои чиновници, това ще е пагубно за административния капацитет.
Чуваме, че има идеи да спадне доходът на хора от администрацията. Чу се, че заплатите ще се дават на 75%, а 25% по усмотрение, ако работиш добре. В една демотивирана администрация да направиш подобни стъпки, значи да я блокираш напълно, обясни синдикалният лидер. Той допълни, че по принцип е настроен да мисли с медицински категории заради образованието си.
Питам се каква е рецептата за излизане от сегашното ни положение, каза д-р Тренчев и посочи като диагноза: „Смятам, че дълбоко е сгрешена конституцията.“ Според лидера на КТ „Подкрепа“ със сегашната конституция комунистите са си осигурили отбранителен рубеж за времената, когато няма да са на власт. „Само че това сега е препятствие за държавата и трябва да се промени този основен документ", подчерта Тренчев.
Инфлацията се задържа ниска, защото хората няма с какво да купуват, коментира още д-р Тренчев. Той препоръча на управляващите да си дадат сметка за демотивиращата роля на тази ситуация.
Ако в една развита демокрация пенсиите бъдат свалени примерно от 1500 евро на 100 евро, ще последват такива неща, че (на свалилите пенсиите – бел. ред.) залповете на „Аврора“ ще им се видят приспивна музика. Това коментира още лидерът на КТ „Подкрепа“. Синдикалистът бе категоричен, че пенсиите и заплатите трябва да са адекватни на това, което се произвежда от обществото – т.е. на производителността на труда – и, връщайки се на българска почва, посочи, че чергата не може да се надскача.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване