10/18/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

“Бедни” гърци с тлъсти сметки в чужбина

Четиридесет и две на сто от гърците, които държат в чужди банки депозити от над 100 хиляди евро, са декларирали пред данъчните власти доходи под 20 хиляди евро, по данни на службата за борба с икономическата престъпност, а министерството на финансите се натъкна на “бедни” гърци с дебели банкови сметки в чужбина.

В парламента финансовият министър Евангелос Венизелос представи данни за банкови депозити на гърци в чужбина. Той поясни, че до няколко дни ще бъде огласено споразумение с Швейцария като тези, които Гърция е сключила с Великобритания и Германия, за данъчно облагане на “тайните” влогове, държани от гърци в швейцарски банки.

Тази седмица се очаква властите в Атина да огласят списък на девет хиляди физически лица, дължащи на държавата над 150 хиляди евро. Според изнесените от финансовия министър данни само през 2009 г. от Гърция “са изтекли” средства в размер 5,4 млрд. евро, като за тях са извършени 720 хиляди банкови операции.

Идентифицирани са били над осем хиляди случая на хора, изпратили по банков път в чужбина пари във влогове, които сумарно възлизат на 4,9 млрд. евро. Министерството на финансите на Гърция поиска от банките да представят данни за капитали, изнесени в чужбина от гръцките банки от 2009 г. досега. В същото време бе констатирано, че има гърци с имоти за над 1 милион евро, които получават помощи за безработни по линия на организацията по заетостта, възползвайки се от липсата на електронна база данни.

Установено бе, че зад тези хора стоят партии, правителства, влиятелни граждани и структури, като се подчертава, че неплащането на данъци и сивата икономика имат своето политическо, синдикално и друго представителство в тях, и че благодарение на него се е стигнало до бюджетното дерайлиране на страната. Властите в Гърция проверяват над 140 банкови сметки и са блокирали депозити за 150 млн. евро.

Свободни предприемачи и бизнесмени “източват” банковите си сметки, но не заради паника от кризата, а заради страха от инспекторите. Щателните банкови проверки и отварянето на хиляди банкови сметки доведоха стотици данъкоплатци в банките, за да изтеглят парите си и да не бъдат неприятно изненадани, като например да им бъдат блокирани сметките, да им бъде проверено имотното състояние или да им бъдат наложени глоби и допълнителни данъци.

Операцията на финансовите власти придоби широка публичност, поради което големи данъчни длъжници не можеха да попаднат в мрежата на инспекторите, тъй като навреме успяха да “изпразнят” банковите си сметки. Отваряме сметки на съмнителни лица по подозрения за неплащане на данъци и пране на пари, но не откриваме нищо, заяви представител на службата за борба с финансовите престъпления.

Напоследък службата е блокирала над 140 банкови сметки и влогове на стойност 150 млн. евро. Сметките принадлежат на данъкоплатци, проверявани за неплащане на данъци и за пране на пари, тъй като в банковите им депозити бяха открити колосални суми в сравнение със заявените от тях доходи в данъчната служба през последните години.

След премахване на банковата тайно бе установено, че почти половината от нелоялните данъкоплатци към държавата са лекари. Властите проверяват две хиляди банкови сметки, а се очаква да бъдат отворени още две хиляди.

БТА

Публикувана на 10/18/11 21:35 http://e-vestnik.bg/12915/bedni-gartsi-s-tlasti-smetki-v-chuzhbina/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване