10/18/11 22:26
(http://e-vestnik.bg/)

Грабим София!

Какво се крие зад учителската фасада на Фандъкова?

Йорданка Фандъкова. Снимка: от тв екрана

„Гледам предизборния клип на Фандъкова, после гледам през прозореца София, пак гледам клипа и ми иде да се хвърля от осмия етаж…” - така беше описал впечатленията си от кампанията „Градим София” незнаен читател в интернет.

Но това е само външната страна на нещата. Какво седи зад фасадата „Фандъкова” - иначе симпатичната учителка?
Истинското лице на кампанията е „Грабим София”. Това е реалното изражение на управлението на ГЕРБ. Този грабеж не е започнал от тях. Но тази партия е дваж по-виновна, защото дойде на власт с обещания да изкорени корупцията. Нищо такова не направи. Откак Борисов, след него и Фандъкова, са влезли в общината и мнозинството в общинския съвет е на ГЕРБ, там са наследени и доразвити всички „схеми”. Да, точно така ги наричат онези, които систематично смучат като кърлежи от общината, от Янчулев насам. В интерес на истината повечето т. нар. схеми са измислени и внедрени по времето на Софиянски.
За какво става дума?
Софиянци се досещат, но не знаят нищо конкретно. Софиянци търпят този грабеж безропотно вече години. Той става пред очите им, а никой не реагира.

Боклукът

Всеки плаща такса смет и му тежи да плаща толкова за такава лоша услуга. По 2 кофи за боклук на три блока, седят често препълнени, не стигат. И от всяка кофа наднича корупцията. Огромният бюджет за боклука и почистването на улиците не отива само за заплати, камиони и т. н.

Снимка на читател от предишната кампания на Фандъкова за кмет.

Значителен процент от него, който варира през годините, отива като комисиони в джобовете на онези, които са допуснали една или друга фирма да се занимава с чистотата. Това е от години. За да може разни боклукчийски босове да се возят на „Бугати Вейрон”, а онези, които са му дали в ръцете бизнеса да диплят сметки в чужди банки.
Това е общинска тайна. Знае се от всеки общинар. Всички мълчат, не се обаждат, защото всеки от тях участва в някаква схема.

Общинска банка

Уникална банка. В нея влизат всички плащания на общински такси, данъци, сметки за парно и т. н. А общината не може да си управлява банката, въпреки че притежава 68% от акциите. Предишният й шеф на надзорния съвет Любомир Павлов (Пъпката) може да влезе в учебниците по бизнес с измислената от него схема. Той промени устава на банката така, че решенията да се взимат с три четвърти от гласовете на акционерите. А по друга схема той беше вкарал с акционерно участие - повече от една четвърт - разни фалирали общински фирми, благоразумно приватизирани евтино от когото трябва. Борисов завари това положение в общината. Да го е променил? Нееее. Всичко си върви тихо и кротко, а собственик на тези повече от четвърт акции вече е Христо Ковачки. Защо й е на общината това съдружие, щом реално той управлява банката с неговата четвърт акции? Общината можеше да излезе от тази банка и да си премести сметките. Или поне да постави ултиматум на Ковачки - или променяме устава, или махаме всички сметки на общината от банката и обявяваме конкурс за тях между банките. Вместо това ненормалното положение продължава, след 4 години Борисов, още 2 години Фандъкова. Някой мисли ли, че това е безплатно? Че ей така, от симпатии към Ковачки, общината търпи това ненормално положение?

Строителството и сладката инфраструктура

Голям градеж, голям грабеж. Ако има фирми, които да строят, да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване