10/18/11 19:27
(http://www.klassa.bg/)

Етичният бизнес е път към връщане на доверието

Корпоративната социална отговорност (КСО) е ключова стъпка към създаването на благоприятна атмосфера за реално, устойчиво развитие. Европейската комисия (ЕК) разглежда КСО като аспект на европейския социален модел и средство за съхраняване на солидарността, кохезията и равните възможности в условията на засилваща се глобална конкуренция. КСО е също начин за адресиране на проблема със застаряващото население и е предпоставка за високо качество на живота в здравословна околна среда.
Досегашният опит и икономическата ситуация в страните от ЕС показват, според оценката на ЕК, че КСО е по-важна от всякога в контекста на икономическа криза. КСО е не просто социална стратегия, а реален и конкретен механизъм, който може да помогне в изграждането (и възстановяването) на доверието в бизнеса и е от решаващо значение за здравето на социално-пазарното стопанство в Европа. Тя е и пътят към нови форми за създаване на стойност, базиращи се върху разрешаване на социалните предизвикателства, които могат да ни изведат от кризата.
Устойчивият растеж и подобряването на заетостта са двете свързани задачи, с които ЕС трябва да се справи в условията на силна глобална конкуренция и застаряващо население, за да съхрани социалния си модел, основаващ се на равни възможности, високо качество на живот, социално приобщаване и здравословна заобикаляща среда.
Анализът на ЕК върху прилагането на принципа КСО през последните години констатира позитивен ефект върху бизнес системата и отбелязва, че подобряването на работните условия, природосъобразните дейности, зачитането на човешките права и социалните критерии могат да вдигнат производителността на предприятията и проникването им на пазара.
Отдавна е доказано, че при еднакво качество и цена клиентите винаги избират продукти и услуги на компании, демонстриращи по-сериозна социална и екологична ангажираност. Днес една социално отговорна фирма има репутацията на “етичен” бизнес, което й позволява да завземе по-голяма територия и да установи привилегировани отношения с местната общност и действащите в нея сдружения.
Многобройните пазарни проучвания от последните години в ЕС очертават силно предпочитание на клиентите към фирми, отличаващи се със социалната си активност.
Изменената Лисабонска стратегия насърчава растежа и заетостта по начин, който напълно отговаря на устойчивото развитие, основната дългосрочна цел на ЕС. Като двигател на икономическия растеж създаването на работни места и иновациите са ключови компоненти за изпълнението на лисабонските цели.
ЕК силно вярва, че КСО е важна за всеки европеец, тъй като представлява аспект от европейския социален модел. КСО може да съдейства за устойчивото развитие, подобрявайки в същото време европейския потенциал за иновации и конкурентоспособност, с което ще помогне и за създаването на работни места.
ЕС има изявен интерес от интегрирането на устойчивостта и корпоративната социална отговорност в стратегиите и дейността на компаниите. Това е важно за постигане на икономическите, социалните и екологичните цели на ЕС. Способността за създаване на социална и екологична стойност ще има все по-голямо влияние върху финансовия успех на компаниите.
В програмата „Европа 2020“, приета през миналата година, ЕК поема ангажимент да поднови стратегията на ЕС за насърчаване на корпоративната социална отговорност като ключов елемент за изграждане на потребителско доверие и лоялност сред служителите в дългосрочен план.
Доброволното решение за възприемане на КСО позволява на съответния бизнес да максимализира резултата от действията си на конкретното място и сред местната общност, като печели одобрението на гражданите. Ползите за фирмите са много и разнородни, като възможността за подобряване на имиджа, репутацията и, в крайна сметка, успеха на предприятието, по-добър достъп до заемно финансиране и капацитет за създаване на нова концепция за конкурентоспособност.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване