10/18/11 18:27
(http://www.klassa.bg/)

МЗ намалява болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза да намалеят от 30 на 100 000, колкото са в момента, на 27 на 100 000 души до 2014 г. Тази цел си поставя Министерството на здравеопазването, обяви вчера здравният министър д-р Стефан Константинов, който откри обновен сектор в Специализираната болница за лечение на белодробни заболявания в Габрово. По данни на МЗ общият брой на болните у нас през 2010 г. е 2658 души, а през 2009 г. те са били 2911.
„Програмата за борба с тежка и сериозна болест като туберкулозата, чието лечение е дълготрайно и струва скъпо, е успешен модел, по който българското здравеопазване трябва да продължи да работи“, обяви д-р Константинов. Министърът посочи, че при проследяването на заболеваемостта има ясни критерии и ведомството „следва тенденцията за намаляване на заболелите и ограничаване на разпространението на тази социално значима болест“.
За ремонта на специализирания сектор в Габрово са били отделени 250 хил. лв. от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, стана ясно при откриването. Още 492 хил. лв. ще покрият ремонта на третия етаж на белодробната болница в града, както и изграждането на сектор за палиативни грижи, които започнаха през тази година. През 2010 и 2011 г. в лечебното заведение всеки ден се предоставят ваучери за храна за над 54 хил. евро. През тази година болницата ще получи и над 120 хил. лв. от МЗ за финансиране на диагностични изследвания и лечение на туберкулозата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване