10/18/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

“Окупирай Уолстрийт” заля света само за месец

Асошиейтед прес

Движението “Окупирай Уолстрийт”, което започна преди месец, продължава да се разширява, като събира средства в размер на 300 000 долара и получава удовлетворението от привличането на внимание върху това, което нарича изцяло доминиращо влияние на финансовия елит върху обществото.

От няколко дузини хора, лагеруващи в малък парк в Манхатън в близост до издигащия се Световен търговски център, движението се разшири до стотици хиляди души, които се събраха навсякъде по света през този уикенд, а многобройни лагери изникнаха в големи и малки градове.

Протестните акции в САЩ в по-голямата си част останаха със слаба организация, без конкретни изисквания - нещо, което Легба Карфур, участник в “Окупирай Ди Си”, намира за успокоително.

“Когато движенията обявявят конкретни изисквания, те престават да бъдат движения и се превръщат в митинги на политически кампании”, каза Карфур, който работи в магазин като отговорник за проверка на дрехи, въпреки че има диплома за магистър по културология.

Въпреки това съществува конфликт. Някои от протестиращите искат в края на краищата движението да се обедини около цел, докато други настояват, че не това е въпросът. “Ние се развиваме бързо без йерархична структура и значителна подготовка,” каза Джъстин Стрикъл, колежанин, който пропътува разстоянието от Кливлънд до Ню Йорк, за да помага. “Егота се сблъскват, но това е активна демокрация в малък парк.”

Протестиращите срещу Уолстрийт възнамеряват да се възползват от импулса, получен след световните демонстрации в събота, в които участваха стотици хиляди души, главно в САЩ и Европа. Близо 300 000 долара в брой бяха дарени чрез уебстраницата на движението и от посетители в парка, каза Били Добс, представител на “Окупирай Уолстрийт” за връзка с медиите.

Дарените продукти са различни - от одеяла и спални чували до консерви с храна и медицински и хигиенни доставки. Сред тях са 20 чифта очила за плуване (за предпазване на демонстрантите от нападения с лютив спрей).

Хората, подкрепящи движението, изпращат около 300 кашона на ден, много от които са придружени с бележки и писма, каза Стрикъл. “Някои са сърцераздирателни, прекрасни” и идват от хора, загубили работата и домовете си, каза той. “Така че те изпращат каквото могат, дори да е малко.”

Движението се превърна в спорна тема в първичните избори на републиканците, а и в по-голям мащаб. Президентът Барак Обама спомена протестите по време на откриването на паметник на Мартин Лутър Кинг в неделя, като заяви, че лидерът на борбата за гражданските права “би желал от нас да отправим предизвикателство срещу ексцесиите на Уолстрийт без да демонизираме тези, които работят там.”

Най-големите съботни протести бяха в Европа. Те се свързаха с продължаващите от много време демонстрации срещу строгите икономически мерки, наложени от правителствата. В Рим стотици вандали проникнаха в шествие на десетки хиляди демонстранти и причиниха щети за 1.4 милиона долара, по оценка на кмета. Стотици хиляди се събраха на мирни протести из целия континент, включително в Испания, Германия, Швейцария, Великобритания, Австрия и Франция.

Големи и малки американски градове бяха “окупирани” през уикенда: столицата Вашингтон, Феърбанкс в Аляска, Бърлингтън в щата Върмонт, Рапид сити в щата Южна Дакота и Шайени в щата Уайоминг бяха само малка част от обхванатите от протестите селища. По време на протестите в САЩ бяха арестувани повече от 350 души в половин дузина градове.

Активисти от цялата страна казаха, че съботните протести са изпълнили с енергия тяхното движение. “То се развива във възходяща посока”, каза Джон Ст. Лоурънс, адвокат по дела за недвижима собственост, участвал в протеста “Окупирай Орландо” в събота, който привлече повече от 1500 души. “Вдъхновява се въображението на хората и също, да чукнем на дърво, нищо негативно или дискредитиращо не се случи.”

Джон Ст. Лоурънс е сред онези, които не се тревожат от това, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване