10/18/11 19:15
(http://www.klassa.bg/)

ТЕЦ-Варна няма да строи нова централа

ТЕЦ-Варна, собственост на чешката компания ЧЕЗ, се отказва от проекта си за изграждане на газова централа, защото производството излиза прекалено скъпо. Това обясниха пред БТА изпълнителният директор на централата Камен Бошнаков и регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал. Ръководството на централата обмисля да премине на друг вид въглища, чрез които ще се намалят вредните емисии, изпускани в атмосферата.
Бошнаков каза, че на ТЕЦ-Варна ще бъдат изградени и сероочистващи инсталации по изцяло нова технология. В момента централата няма подписан договор с НЕК за предоставяне на „студен резерв“, въпреки че централата е включила мощностите, за да обезпечи потреблението на ток в Североизточна България. Очаква се документът да бъде подписан до седмица-две, обясни Докладал.
Регионът около Варна за няколко часа вчера сутринта бе с ограничени връзки с останалата част от енергийната система заради лошото време, след като далекопроводите са аварирали. Благодарение на ТЕЦ-Варна не е спряло електричеството там, заяви Бошнаков. Информацията бе потвърдена и от Електроенергийния системен оператор.
Междувременно от ЧЕЗ заявиха, че започват изграждането на нова подстанция в Бистрица, с която ще се подобри електрозахранването за жителите на кварталите Бистрица, Железница, Кокаляне, Панчарево и Симеоново. Изграждането на обекта ще започне в средата на 2012 г. и ще струва 400 хил. лв.
От ДКЕВР съобщиха, че за момента нямат притеснения за елмрежата и ЕСО може да се справи със създалите се проблеми в нея. Шефът на комисията Ангел Семерджиев добави, че от догодина ще бъдат намалени и част от цените на зелената енергия от централите, изградени с евросредства. Това ще спомогне за задържане на увеличението на тока догодина до 7%, обясни той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване