10/28/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Иран вече има ядрено оръжие - от бившия СССР

в. Вашингтон таймс

Целият натиск, който САЩ и Западът се стремят да окажат върху Иран с цел да му попречат да се сдобие с ядрени оръжия, е напразен. Ислямската република не само вече има ядрени оръжия от някогашния Съветски съюз, но разполага с достатъчно обогатен уран за още. И което е по-лошо - има система за пренасяне на ядрени бойни глави. Западът почти от десетилетие се тревожи за разрастващата се дейност на Иран за обогатяване на уран, като смята, че Иран разработва атомна бомба, макар правителството да настоява, че уранът му е само са мирни цели.

Когато Иран започна ядрената си програма в средата на 80-те години на 20 век, аз работех като шпионин на ЦРУ в Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Разузнаването на гвардейците по онова време беше научило за опита на Саддам Хюсеин да купи атомна бомба за Ирак. Командирите на гвардейците стигнаха до извода, че се нуждаят от атомна бомба, защото ако Саддам успее да се сдобие с такава, той би я използвал срещу Иран. По онова време двете страни бяха във война.

Тогавашният главнокомандващ на гвардейците Мохсен Резаи получи разрешение от аятолах Рухола Хомейни да започне тайна програма за сдобиване с ядрени оръжия, така че гвардейците се свързаха с пакистански генерали и с пакистанския ядрен учен Абдул Кадир Хан. Командирът Али Шамхани замина за Пакистан, предлагайки милиарди долари за бомба, но вместо това в крайна сметка получи подробен план и центрофуги. Първата центрофуга беше докарана в Иран с личния самолет на Хомейни.

Успоредно с това Иран направи втори опит да се сдобие с ядрени оръжия, като се обърна към бившите съветски републики. След разпадането на Съветския съюз през 1990 г. Иран хвърли око на хилядите тактически ядрени бойни глави, пръснати в бившите републики. В началото на 90-те години на 20-и век ЦРУ поиска от мен да намеря ирански учен, който да свидетелства, че Иран има бомба. ЦРУ беше научило, че агенти на иранското разузнаване са посещавали ядрени съоръжения в бившия Съветски съюз, проявявайки особен интерес към Казахстан.

Казахстан, където имаше значително количество от съветския арсенал и чието население се състои предимно от мюсюлмани, беше ухажван от мюсюлмански Иран с предложения за стотици милиони долари за бомбата. Скоро се появиха информации, че липсват три ядрени бойни глави. Това беше потвърдено от руския генерал Виктор Самоилов, който се занимаваше с въпросите на разоръжаването в генералния щаб. Той призна, че от Казахстан са изчезнали три ядрени бойни глави.

Междувременно тогавашният вицепрезидент на Германската федерална разузнавателна служба Паул Мюнстерман каза, че Иран е получил от Казахстан две от трите ядрени бойни глави и системи със среден обсег за пренасяне на ядрени бойни глави. Беше съобщено също, че Иран е купил четири 152-мм ядрени снаряда от бившия Съветски съюз, за които се появи информация, че са били откраднати и продадени от офицери от бившата Червена армия.

Положението стана още по-лошо, след като седем години по-късно руски представители заявиха, че при сравняването на документи за пренасяне на ядрени оръжия от Украйна в Русия е било установено разминаване от 250 ядрени бойни глави. Миналата седмица бившият капитан от военновъздушните сили на САЩ Матю Насъти, който по едно време беше нает от Държавния департамент за съветник на един от неговите екипи, участващи във възстановяването на Ирак, каза, че през март 2008 г. специалистът по Близкия изток в министерството заявил пред групата на брифинг за Иран в Държавния департамент, че е “общоизвестно”, че Иран се е сдобил с тактически ядрени оръжия от една или повече бивши съветски републики.

Опитният офицер от разузнаването и носител на медал “Бронзова звезда” подполковник Тони Шафър ми каза, че според негови източници ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване