10/28/11 16:45
(http://radiomilena.com/)

След шестгодишна реставрация „Болшой театър” отново отвори врати

„Болшой театър“, един от главните културни символи на Русия бе открит днес след шестгодишна реставрация, съобщават руските медии. Според тях, сега за творческия колектив на театъра са създадени съвременни условия за творчество, а зрителите имат възможност н.да се насладят на възстановената акустика и разкош на залите. След приветственото слово на президента на Русия Дмитрий Медведев, започна тържествения концерт.
За начало на историята на театъра се смята март 1776 г., когато губернаторът на Москва княз П. В. Урусов получава разрешение от императрица Екатерина II за театрални представления. Князът започва строителството на театъра, наречен „Петровски“ по адреса му на улица „Петровка“. Сградата обаче изгаря още преди откриването на театъра и князът възлага строителството на английския предприемач Майкъл (Михаил) Медокс, който построява т.нар. „Болшой Петровски театър“.
Това здание просъществува 25 години, докато изгаря през 1805 г. Поредната нова сграда е построена от Й. И. Роси на Арбатския площад, но и тя, бидейки дървена, изгаря през 1812 г. по време на нашествието на Наполеон. През 1821 г. на първоначалното място пак започва строителство на сграда за театъра по проект на О. Бове и ректора на Петербургската академия А. Михайлов.
От лятото на 2005 г. основното (историческото) здание на театъра е затворено за реставрация. Спектаклите и репетициите се провеждат в новата сграда, намираща се до основната. Първоначално реконструкцията била предвидена да завърши на 1 ноември 2009 г., когато била насрочена премиерата на операта на Михаил Глинка «Руслан и Людмила». По други сведения обаче, се предполагало че тази реконструкция може да продължи до 2013 г..

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване