11/08/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов закрива „Спешна помощ”. Този път рискът е и за богати, и за бедни

Може да караш джип мерцедес и да имаш 15 млн. в банката, но да умреш на 10 км от София от инфаркт

Спешна медицинска помощ в цялата страна има единен номер за повикване и е отделна структура. Снимка: Булфото

Що Бойко Борисов не започне да плаща и на пожарникарите на угасен пожар, да види какви пожари ще пламнат из страната - такова сравнение със системата на заплащане в здравеопазването направи преди време в e-vestnik може би последният фелдшер в България (виж тук).

Сега болниците лекуват така, че и на здрав пациент му измислят 100 повода за скъпи изследвания, за да вземат повече пари от здравната каса. Същевременно болниците отказват да лекуват пациенти без здравна осигуровка. Те в България са над 2 милиона души. Те живеят само на късмет, докато дойде денят, в който ще се наложи да лежат в болница, да им се прави операция и т. н. И тогава трябва да внасят здравни осигуровки накуп, за да ги спасяват. Но не всеки може, а и това не е достатъчно най-често. Трябва да си платиш.

В Щатите, страна в която процентът на здравно неосигурените е доста по-малък от България, но е огромен като абсолютен брой - почти 50 млн. души - всеки може да получи спешна помощ, дори да го оперират. Има във всеки град болница, която ще приеме и най-големия бедняк. Дали ще плаща после доживот мизерни центове от доходите си, дали ще мине по някакво перо в самата болница, от някакви фондации, но шансът на човека без осигуровка в САЩ да се спаси е по-голям от България. Тук се плаща всичко. Единствена подобна социална болница засега е „Пирогов”, която има специален статут на институт за спешна помощ.

Нова инициатива на премиера Борисов и здравния министър обаче поставя риск не само за хората без осигуровки. Занапред и осигурените, дори в частни фондове, ще бъдат заплашени. България става страна, в която може да караш мерцедес за 100 000 евро и да имаш 50 милиона в банката, но да умреш като куче на 20 километра от София, ако получиш инфаркт или катастрофираш на магистрала „Тракия”. Не че и сега линейките идват навреме, но се готви …закриването на „Спешна помощ”.

Преди седмица премиерът Борисов нахвърля в типичния си стил на крак пред журналисти идеи за реформи на спешната медицинска помощ - да я закрие и тя да премине към областните болници. Така щял да се съкрати 1200-1300 души, които били „паразитни структури”, които се „дублират навсякъде”. Според Борисов директорите на големите болници били съгласни, че спешната помощ трябва да мине към областните болници.

Но против тези реформи е Лекарският съюз и хората от Центровете за спешна помощ. Сега те са отделна от болниците структура, която е така организирана, че да реагира само на спешни повиквания и да кара пострадали в болниците. За нея няма значение дали пострадалият е здравно осигурен или не.

Занапред, когато тези линейки идат към болниците, линейките, които сега са само за спешна помощ, ще бъдат натоварени кой знае с какви още задължения. Неизбежно е. Няма да има целево отпуснати пари за спешна помощ. Всичко ще влиза в бюджета на болницата. И тя, като търговско дружество, ще почне да смята, дали да праща линейки. И то за хора, които не се знае дали са здравно осигурени.

Ако сега има оплаквания от бързината на спешна помощ, какво ще стане тогава?

Колите на столичната “Спешна помощ”. Снимка: Булфото

Сега в България, ако се случи нещо с някой от 2-та милиона души без здравна осигуровка, спешна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване