11/14/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Пари и хора в полицията - много, ефективност - няма (сравнения с ЕС)

Цветан Цветанов. Снимка: Булфото

България е сред “шампионите” в Европа по брой на полицаите на 100 хиляди души население и абсолютен “шампион” по разходвани средства за сигурност като процент от БВП. Същевременно процентът на тежките престъпления в България е сред най-високите в Европа, а доверието в полицейските структури – най-ниско в сравнение с останалите страни от ЕС.

Министерство на вътрешните работи изпълнява ключова роля в икономиката на всяка страна. Именно то е натоварено с една от основните задачи на държавата – сигурността и обществения ред. Важността на дейностите, изпълнявани от МВР изисква прозрачност и отчетност, позволяващи ясното проследяване на резултатите от упражняваните дейности и възможност за граждански контрол върху структурата.

В България това не се случва. Доскоро всички данни, които биха могли да покажат какво точно е МВР и на каква цена и как изпълнява функциите, бяха обявени за държавна тайна – остатък от тоталитарно минало, което не кореспондира по никакъв начин с настоящата действителност. Факт е, че досега България е единствената страна в системата на Евростат, която не предоставя данни за броя на полицейските си служители. Факт е, че разсекретената преди броени дни щатна бройка в силовото министерство показа една от най-раздутите структури в Европейския съюз. Факт е, че това по никакъв начин не е свързано с осигуряването на вътрешен ред и сигурност.

Какво показаха данните за щатния състав на МВР?

На пресконференция на 19.01.2010 г. за първи път от новата история на България беше оповестен щатният състав на МВР – 61 170 души. 60% или 36 727 от заетите в министерството са полицейските служители, разпределени в 34 дирекции, сред които четири главни и 28 областни. Ето и структурата на полицейските власти:

Полицейски служители (по смисъла на Евростат) – 36 727 щатни бройки. За пръв път през 2010 г., под натиск на ЕС, МВР обяви броя на хората, които работят там. По-рано го криеше като секретни данни. Някои се съмняват в достоверността на изнесените данни и смятат, че има прикрити бройки. Източник: Данни на МВР

Все пак абсолютната бройка на полицейските служители не отговаря на въпроса: много ли са това или малко. Досега никой не е посочвал какъв е оптималният размер на полицаите в една страна. Затова можем единствено чрез сравнение да потърсим до колко осигуряването на вътрешен ред и сигурност в България се приближава до най-близкото оптимално решение.

Полицаи в България – полицаи в другите държави от ЕС

Вече, имайки данните за полицейските служители в България, можем да ги сравним с тези в някои други държави. Средният брой на полицейските служители на 100,000 души население в страните от ЕС е 339. Най-много полицаи има в Кипър (647 на 100,000 души население), а най-малко – във Финландия (153). България се нарежда на 4-то място в с 481 полицейски служителя на 100,000 души – два пъти повече от тези в Естония и цели три пъти от първенеца Финландия.

Брой на полицейските служители (на 100 000 души население). Източник: Данни на МВР, Eurostat 2007, изчисления на ИПИ

От данните ясно се вижда, че броят на служителите на реда е прекалено голям и това по-скоро е резултат от вградената в системата неефективност, а не от стремежа за по-пълно изпълнение на функциите на министерството.

Полицаи – разходи

Разходите за изпълнение на функциите на МВР и съпоставянето им с броя на заетите, резултатите и удовлетвореността на гражданите са ясен индикатор за ефективността на структурата. В България над 60% от разходите в министерството са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване