11/14/11 17:44
(http://www.klassa.bg/)

САЩ готвят защита срещу европейската зараза

САЩ предприемат още по-решителни опити да предпазят финансовата система от влиянието на задълбочаващата се европейска дългова криза, като обединиха сили с Азия, Латинска Америка и всички останали, които искат да изградят защитни стени.
Американските политици, уплашени от политическите промени в Италия и Гърция, се ровят дълбоко в сметките на американските банки, за да разкрият на какъв риск може да са изложени от страна на кредиторите от еврозоната и понижаващата се стойност на суверенните облигации.
Властите бяха шокирани от грандиозния срив на MF Global, която заложи на европейски дълг и загуби. Затова вече се работи по планове за действие в извънредни ситуации, в случай че още някоя финансова компания се срине. Висш служител на Министерството на финансите заяви, че регулаторите поддържат връзка с големи американски финансови институции, за да се уверят, че са предприети мерки за ограничаване на риска, на който са изложени от страна на Европа, и са подготвени за евентуално влошаване на кризата. Съветът за надзор на финансовата стабилност, основан от няколко агенции след финансовата криза, се опитва да идентифицира компании, които биха пострадали от финансови сътресения, и да намери начин за подсилване на балансите им, заяви източникът ни.

Умерени рискове

Финансовото министерство се мъчи да убеди всички, че преките рискове, на които са изложени американските банки от страна на спасените засега европейски държави (Гърция, Ирландия и Португалия), са умерени, но ако в сметките се добавят италианските и испанските дългове в комбинация със суаповете за застраховка на кредит срещу просрочване и индиректния риск, възможната сума може да надхвърли $4 трлн.
„Рискът от зараза на американската финансова система не е никак малък“, съобщи миналия месец Институтът за международни финанси (IIF).
Хеджирането и нетирането биха ограничили реалния размер на евентуалните загуби, така че сумата от $4 трлн. може да се окаже максималният размер на общия риск, на който са изложени САЩ.
Американските банки имат в портфейлите си дългови книжа на Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания, възлизащ на $180,9 млрд., сочат данни на Банката за международни разплащания (BIS). Обезпеченията и кредитните деривати добавиха още $586,6 млрд. към сумата, която набъбна до общо $767,5 млрд., съобщи Институтът за международни финанси.
Още по-тревожно обаче може да се окаже вторичното излагане на риск, свързан с международното банково кредитиране. В този случай най-големият риск идва от Италия и Франция. BIS твърди, че Италия дължи общо $939 млрд., а дългът на френските банки възлиза на една трета от тази сума. Френските банки силно разчитат на краткосрочни заеми от други международни банки за ежедневните си операции. Ако италианският дълг поевтинее още повече и породи по-големи загуби за френските банки, международните банки може да спрат да отпускат заеми на Франция. Загубите ще се разпространят из цялата световна финансова система.
САЩ разбраха по трудния начин как работят тези индиректни финансови обвързаности, когато имплозията на суаповете за застраховка на дълг срещу просрочване принудиха страната да приеме спасителен план на стойност $180 млрд. от застрахователния гигант AIG през 2008 г., за да предотврати разпространението на заразата в банковия сектор.
Един драстичен спад в цените на държавните облигации може да доведе до подобни изисквания за допълнително обезпечение към банките, което да прерасне в затягане на кредитирането, източник на жизнена сила за всяка икономика.
Европейските финансови институции държат правителствени облигации от еврозоната за общо $3,5 трлн. а американските банки имат сериозна пряка обвързаност с европейските си колеги, се казва в доклад на IIF.
Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке говори открито за рисковете. „Няма как да останем изолирани от това. Не мисля, че можем да избегнем последиците от експлозия в Европа“, заяви той миналата седмица.
JPMorgan Chase, най-голямата американска банка, държи около $44 млрд. в облигации на закъсали страни от еврозоната (Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия), а третата по размер Citigroup е с $24,3 млрд., заяви през септември Дик Бов от Rochdale Securities.
Сривът на MF Global е пример за това, как заразата може светкавично да достигне всяка точка на финансовата система. Акциите на брокера Jeffries Group се смъкнаха заради опасенията за обвързаността му с Европа. По-късно се стабилизираха, след като фирмата изясни позицията си.

Нови стрес тестове

Според Джанет Йелен, зам.-председател на Фед, след две седмици ще започне нова вълна от стрес тестове на американските банки, които да установят степента им на издръжливост при евентуален срив в стойността на активите им.
„При наличието на подобни международни зависимости появата на още по-тежки финансови сътресения в Европа може да доведе до влошаване на сектора в САЩ, заяви тя в Чикаго. Следим случващото се на Стария континент много внимателно и ще продължим да правим всичко по силите си, за да смекчим ефектите от неблагоприятни развои в чужбина върху американската финансова система.“
След стрес тестовете някои банки вероятно ще трябва да наберат допълнителен капитал. „Националната организация на трейдърите на ценни книжа“ (Financial Industry Regulatory Authority) нареди на MF Global да вдигне чистия си капитал през август заради страховете около инвестициите й в европейски дълг.
Проучване на Фед показва миналата седмица, че около половината от водещите американски банки са отпуснали заеми на европейски институции. Американските банки са застрашени от сериозни загуби, ако колегите им отвъд Атлантика изпаднат в затруднение и престанат да погасяват задълженията си.
Стивън Хес, главен икономист в Moody's Investors Service, заяви миналата седмица, че засега няма признаци за свиване на междубанковото кредитиране.
„Ако кризата се задълбочи драстично и обхване Италия например (помнете, че това е само хипотетичен вариант, а не прогноза на Moody's), финансовата система в САЩ може бързо да се натъкне на проблеми“, заяви Хес на организирана от Ройтерс среща във Вашингтон.
При такъв сценарий САЩ могат да прибегнат към инструментите, разработени по време на финансовата криза от 2007-2009 г., казва Нели Ланг, директор на отдела за финансова стабилност към Фед.
„Тогава проявихме изобретателност и сега можем да го направим, добавя тя. Мисля обаче, че първият защитен вал се справя добре с управлението на риска и надзора.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване