11/27/11 15:43
(http://radiomilena.com/)

Созопол с нова изненада, откриха древна църква

Само три дни след като бе открит източният вход на крепостта Созопол, археолозите се натъкнаха на древна църква. Северната стена и абсидата на православен храм от периода 12-14 век са разположени на метри от крепостните кули, а за неговото съществуване досега няма известни писмени сведения, съобщава БНТ. Стената на средновековната църква е дълга близо 12 метра, дебелината и около 70 см, предполагаемата височина около 3-4 м. С това откритие практически коренно се променя пространството вляво от църквата Св. Св. Кирил и Методий, която през това лято съхраняваше мощите на Св. Йоан Кръстител.

Директорът на НИМ Божидар Димитров пристигна в Созопол часове след неочакваното откритие и само ден след завръщането си от Париж, където е договорил участие на френски археолози в разкопките в Созопол през следващия сезон.

„Созопол винаги поднася изненади и тази църква, която сега се открива, пред крепостните стени… Разкопките в Созопол всъщност, научни и археологически разкопки са започнати не български, не някакви други археолози, а френски археолози, и то от Лувъра. Лувъра е започнал разкопки тука през 1904 година, археолога е Жорж Сьор”, заяви Божидар Димитров.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване