11/27/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Старият нов митрополит Симеон внася разкол в Европа

Митрополитът на Западно и Средноевропейската епархия Симеон, срещу когото в Светия синод има сигнали за злоупотреби за 300 хил. лв. държавна субсидия, внесе разкол в Европа с решението си да накаже трима духовници с низвержение. Стотици българи от църковните общини на Българската православна църква в Рим и Виена твърдо се обявиха против наказанията  на свещениците в техните енории и поискаха да бъде потърсена отговорност от митрополит Симеон. Това става ясно от писмата на настоятелствата, изпратени до патриарх Максим и Светия синод, министър-председателя и председателя на НС чрез дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет. Гражданите напомнят, че несправедливо наказаните свещеници имат тяхното пълно доверие, както и че низвержението е най-тежкото наказание преди анатемосването и то не се е практикувало дори по времето на разкола в Светия синод. Подписалите писмото категорично отхвърлят обвиненията на митрополит Симеон, че свещениците - ставрофорен иконом Иван Петкин и архимандрит Климент Бобчев, са разколници и не зачитат йерархията в Българската православна църква. Нещо повече – те подозират митрополит Симеон в икономически интереси, тъй като Иван Петкин и Климент Бобчев са успели да съберат 1 млн. евро за изграждане на храм във Виена и да спечелят проекти за развитие на църквата и училище към нея в Рим.
Оттам припомнят, че тази несправедливост може да се поправи, защото наложените наказания, постановени в Берлин, подлежат на утвърждаване от Светия синод в София тази седмица.

Историята на скандала

Преди месец митрополитът на Западно и Средноевропейската епархия Симеон осъди енорийския свещеник ставрофорен иконом Иван Петкин на „низвержение от сан без отлъчване от църквата“. Дни по-рано същото наказание съдилището постанови и за архимандрит Климент Бобчев, енорийски свещеник на Българската православна църковна община „Св.св. Кирил и Методий“ в Рим. Двамата църковни служители са осъдени за тежки провинения в непослушание към йерархията на Българската православна църква, непротиводействие на разколнически опити, грубо игнориране и уронване на престижа на каноничната  архиерейска власт в Западно и Средноевропейската епархия, са аргументите на митрополита. Няколко месеца  преди това с подобни мотиви е низвергнат свещеникът в будапещенската православна енория Стефан Мамаков.
Според несъгласните миряни обаче истината е друга и в действията на митрополит Симеон те виждат желание за икономическа изгода. След 30-годишно успешно служение във Виена ставрофорен иконом Иван Петкин е успял да получи отредено място за строеж на нов храм и да събере повече от 1 милион евро. Неговото отстраняване, както и желанието за отстраняване на църковното настоятелство във Виена предоставя наготово на дядо Симеон и храм, и финансов ресурс.
Не по-различна е ситуацията в Рим, независимо че размерът на средствата е по-малък. След седемгодишно служение в римската община „Св.св. Кирил и Методий“ архимандрит Климент, заедно с българите в Рим, успява да създаде прекрасна община, ежедневно отворен храм и училище към общината, което вече спечели субсидии от проект на Министерството на образованието на Република България. Очаква се спечелването на други програми, които да подпомогнат българската общност в Италия и по-специално в Рим, което означава, че е време дядо Симеон да сложи ръка чрез свой свещеник и на тази вече „подготвена“ за него община.
 
Основанията – лъжливи и тенденциозни
 
Ето защо стотиците миряни от българските православни общини в Рим и Виена смятат основанията за наложените наказания на енорийските свещеници за лъжливи и тенденциозни. Според църковното настоятелство на римската община „Св.св. Кирил и Методий“ обвиненията на митрополит Симеон са умишлено лъжесвидетелстване и открито изопачават действителните факти. Наред с това те негодуват срещу  твърденията за разкол. „Възмутени сме, че митрополит Симеон, който искаше да премине с целия верен нему клир и епархия под юрисдикцията на Константинополската патриаршия, днес дръзва да отправя обвинения към нас и свещеника ни в разкол“, пише в писмото им до патриарх Максим. В посланието до синода от римската църковна община призовават архиереите да обявят за нищожно решението на Епархийския духовен съд, дирижиран от митрополит Симеон. Миряните искат  да се потърси  отговорност от ръководството на Западно и Средноевропейската епархия в лицето на митрополит Симеон заради „дестабилизирането на православните българи в Рим и Италия“, като му наложи необходимите при тези обстоятелства санкции. Писмото до митрополитите е придружено от протестна подписка, в която са събрани над 700 подписа, които постоянно нарастват, на възмутени богомолци и българи. Подобна е реакцията на православните българи в църковната община във Виена. Копия от документите освен до Светия синод са изпратени до Министерския съвет и Дирекцията по вероизповеданията.

Реакциите на владиците
 
Духовници също споделят притесненията на гражданите. Пред в. “Класа“ Варненският и Великопреславски митрополит Кирил поясни: „За да бъде низвергнат един свещенослужител, той трябва да е извършил нарушение на каноните или финансови нарушения. По принцип тези духовници нямат нарушения, но там става дума за лични отношения - между митрополит Симеон и свещениците. Основанията, които са представени, сочат именно това. Няма разкол в тези църковни общини. Те са искали да се присъединят към друга епархия, конкретно към Старозагорската епархия. Това не е основание за обвинения в разкол.“ Според митрополит Кирил процедурите за решения на епархийския съвет също не били правилни и издържани. „Показват некомпетентност на тези лица“, добави той. Архиереят приема наложените наказания като  параван, зад който се крият скрити конфликти между митрополитите. По думите му би било абсурдно архимандрит Климент Бобчев и ставрофорен иконом Иван Петкин да бъдат низвергнати от сан, тъй като обвиненията срещу тях били абсолютно несъстоятелни.
Ловчанският митрополит Гавриил  отказа коментар с мотива, че не е бил добре запознат с документите. Доростолският владика Амвросий също заяви, че не желае да коментира темата. Според запознати многозначителното мълчание на архиереите е нищо повече от опит да се прикрият припламващите искри покрай временно затихналия, но все още тлеещ скандал около  Западно и Средноевропейски митрополит Симеон. През 2009 година митрополит Симеон е отстранен от ръководния си пост заради стила си на работа. Той обаче не приема това решение на патриарх Максим и с мнозинството от свещениците си вдига бунт, като не се  подчинява на волята на синода. Малцинството от свещениците в Европа, които приемат решението на дядо Максим и се подчиняват да приемат официалния църковен заместник, който идва на мястото на Симеон, са именно свещениците от църковните общини в Рим, Виена и Будапеща. Година по-късно митрополит Симеон е опростен и отново поема ръководството на своята епархия, но  сред част от висшия клир остават съмнения за извършени от него злоупотреби с държавна субсидия в размер на около 300 000 лева. При своето завръщане висшият духовник целенасочено започнал да се обгражда с верни нему свещеници, които са доказали лоялността си с опълчването си срещу решението на Светия синод, с което той е отстранен от длъжност и предприел стъпки да отстрани онези свещенослужители, които смята за свои врагове, отбелязват служители от синода.



Митрополит Симеон - пастир или кариерист

Историческата справка показва, че след неуспешния опит като администриращ българската епархия в Акрон, САЩ 1973 г., като викариен епископ на Нюйоркския митрополит Йосиф, е върнат в България през 1978 г. От престоя си в Америка митрополит Симеон получава само и единствено личен дивидент – американски паспорт. На следващата година е назначен за патриаршески викарий, управляващ българските църковни общини в Западна Европа, а седем години по-късно е избран чрез синодален избор за митрополит на новоучредената Западно и Средноевропейска епархия със седалище в социалистическа Унгария, град Будапеща. През 1994 г. седалището на епархията е преместено в град Берлин, Германия, и с това свършват спокойните социалистически дни на митрополит Симеон. След по-малко от три години българската православна църковна община „Св. Цар Борис Покръстител“ в град Берлин преминава под прякото духовно ръководство и попечителство на патриарх Максим. Това ясно ни показва, че престолната общината на Западно и Средноевропейска епархия не желае да бъде под архиерейското и административното ръководство на митрополит Симеон. В писмото си до Светия синод БПЦО „Св. Цар Борис Покръстител“ синовно благодари за мъдрото решение на синода немската столица да бъде извадена от Западно и Средноевропейска епархия. За изминалия период от 15 години митрополит Симеон успява да приеме под свое ръководство в цяла Западна и Средна Европа не повече от 9 общини, като 5 от тях се намират в Германия, а централната община на епархията със седалище в град Берлин не желае и не иска да бъде под негово ръководство и преминава под юрисдикцията на патриарх Максим. Горната справка е видима от регистрирания устав на Западна и Средноевропейска епархия в град Берлин, районен съд Шерлотенбург, през 1995 г., неизменен и до днешни дни. Към днешна дата църковните общини в Западна и Средна Европейска епархия наброяват приблизително 32, но разликата до 9, вписани в устава от 1994 г., които са 23, въобще не са регистрирани като част от епархията. За по-ясна представа на читателите обикновено във всяка една държава в ЕС има не повече от една или две български църковни общини. Това означава, че приблизително 20 държави в ЕС, където има български църковни общини, юрисдикциално не принадлежат към Западно и Средноевропейска епархия. Или, с други думи казано, митрополит Симеон желае да бъде духовен водач на един милион българи, живеещи извън пределите на родината в Европа, но за изминалите 20 години той не е положил грижата на истинския пастир за всички тези християни. Със своята немарливост към изискванията на законодателството, където е регистрирана Западна и Средноевропейска епархия, но взимайки ежегодно епархийска такса в размер на 1000 евро от всяка една община, той би трябвало да попадне под ударите на закона за злоупотреби с финансови средства, още по-лошо, да изложи на данъчен законодателен риск всички тези общини, регистрирани в различни държави в ЕС ,да бъдат санкционирани и респективно компрометирани пред местните общности и законодателство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване