12/19/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

294 хил. работни места са закрити за година

Само през миналата година у нас са закрити 294 хил. работни места, но безработицата не е толкова страшна, колкото липсата на инвестиции, обяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Според него запазва се тенденцията сред работодателите да намаляват броя на работните места в компаниите си. А почти всеки трети, или около 30% от запитаните мениджъри, отговаря, че има планове догодина да съкращава още служители“. Само 8% от анкетираните планират да увеличат броя на служителите във фирмите си, 17% още не са взели решение, други 46% не смятат да променят броя на работните места спрямо тази година, сочи анкетата на БСК.
Фактът, че не се разкриват нови работни места, е показателен за липсата на инвестиции. Но закриването на работни позиции означава лоша бизнес среда като цяло. Докато през 2008 г. инвестициите у нас възлизат на 29 млрд. лв., през деветмесечието на 2011 г. са паднали драстично - до 1 милиард лева, добави Данев.
Същевременно инвеститорите твърдят, че въпреки сериозното отражение на икономическата криза върху бизнес средата у нас голяма част от фирмите продължават да изпитват глад за квалифицирани тесни специалисти. Анализът на БСК сочи, че интересът на работодателите и през 2012 г. ще бъде насочен главно към наемането на висококвалифицирана работна ръка. Според Божидар Данев на пазара на труда продължава да е налице парадокс, при който има работа за високоспециализиран труд, но няма достатъчно кадри за този вид дейност. В същото време държавата продължава да харчи пари за образователни специалности, с които пазарът на труда е пренаситен, като примерно административни специалности. Съществува глад за тесни специалисти – за електроинженери, строителни инженери, но от общи работници няма нужда, каза Данев. Според анкетата на БСК при наемането на персонал 63% от работодателите най-често установяват у работната сила липса на професионални компетенции, а 58% твърдят, че на подчинените им липсва дисциплина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване