12/19/11 19:34
(http://www.klassa.bg/)

483 млн. евро заеми трябва да преструктурира НЕК

Заеми за 483 млн. евро трябва да преструктурира НЕК, за да може от структурата й да се отдели Електроенергийният системен оператор. Това става ясно от обявата на Българския енергиен холдинг за търсене на консултант за отделянето на системния оператор. От тези средства 68,5 млн. лв. са кредитите за разширяване и модернизация на преносната мрежа – инвестиции, които трябва да се правят от ЕСО. От консултанта се очаква да предложи бизнес план за отделянето, както и правен анализи как то да стане. Очаква се консултантът да даде и вариант по какъв начин да се преструктурират взетите кредити от НЕК. Всички, които проявяват интерес, трябва да изпратят писма до 10 януари, а финалните оферти ще се приемат до 1 февруари.
Ремонти за 300 000 лв. за последните шест месеца пък са извършили от Централната енергоремонтна база по поръчка на електроразпределителното дружество Е.ОН, съобщиха вчера от ремонтната фирма. Най-важните ремонти са били направени на подстанции във Варна и Велико Търново, като реконструкциите са били за близо 120 хил. лв. ЦЕРБ за последните две години е проверила 22 трансформатора на енергийната компания Е.ОН, като две от съоръженията са били на прага да аварират. Е.ОН сключи сделка с чешката компания „Енерго Про“ за продажба на българските си фирми. От новия собственик обясниха пред Дарик радио, че все още не е финализирана сделката по прехвърлянето на активите. За да се подобрява качеството на електроснабдяването, ще трябва дружествата да генерират по-големи печалби, каза Иржи Крушина, член на Борда на директорите на „Енерго Про“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване