12/19/11 17:23
(http://www.klassa.bg/)

Германия обяви война на крайнодесния екстремизъм

Полицията и разузнаването няма да се интегрират прекалено тясно, за да се избегне появата на ново Гестапо


Германия създаде център за борба с крайнодесния екстремизъм, който цели да подобри сътрудничеството между полицията и разузнаването. Целта е да се повиши ефективността на борбата с екстремистите, като се координира дейността на институциите, подчертава „Дойче веле“. Агентите ще се установят в западния град Кьолн, а полицаите ще работят от Мекенхайм, на 30 минути път. Целта е срещите за обмен на информация да бъдат ежедневни, като всяка седмица ще се променя мястото им.
От 130 до 140 държавни служители ще гарантират, че “крайната десница се преследва и разследва неуморно”, според председателя на федералната полиция Йорг Цирке. Възможно е в бъдеще да се включат повече служители. Те ще разследват не само нови, а и минали престъпления, за които има данни за връзки с крайнодесните. Информациите ще се обединяват във вътрешното министерство.
Новият екип се създава в резултат на убийствата от клетката в Цвикау. Крайнодясната групировка уби 9 чужденци, 8 от които турци, както и една германска полицайка, въпреки че полицията и разузнаването са я наблюдавали от години. Очевидният провал на властите напомни за атентатите от 11 септември в Ню Йорк, които са били планирани в Хамбург.
Новият екип ще комбинира откритията на различните служби по конкретен случай. Работни групи ще се опитват да получат повече информация за действията на крайнодесните, за да могат да предотвратяват бъдещи престъпления. Причината за наличието на два департамента в същото звено е историческа – целта е да се избегне създаването на всемогъща тайна полиция като Гестапо. Освен това така се гарантира по-добра защита на източниците и информаторите. Засега не е ясно дали службата ще има обща база данни за опасните екстремисти, съучастниците и контактите им. Освен имена и адреси тя ще съдържа и e-mail адреси, банкови данни и информация за коли и други превозни средства. Ще бъдат отбелязани и познанията им за използване на огнестрелни оръжия и експлозиви, както и потенциалните места за среща.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване