12/19/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

ЕК следи назначенията в съдебната власт у нас

Европейската комисия (ЕК) внимателно следи избора на инспектори към Висшия съдебен съвет, а темата ще влезе в януарския мониторингов доклад, каза вчера на брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Марк Грей. Група български неправителствени организации изпрати писмо до Европейската комисия и до българския парламент, с което настоява „формалната и непрозрачна“ процедура по назначенията да бъде прекратена. За днес е насрочено извънредно заседание на Народното събрание, на което ще бъдат гласувани кандидатурите. От ЕК коментираха, че проблемът за избора на инспектори към ВСС е бил поставен и в писмо до новоизбрания правосъден министър Диана Ковачева.
„Очакваме номинациите да отговарят на изискването за пълна прозрачност и да са съобразени със съответните процедури, това ще се посочва и в следващия доклад в края на януари или началото на февруари догодина“, каза говорителят на ЕК Марк Грей и потвърди, че писмото на неправителствените организации от България е получено от комисията.
„За втори път през тази година ставаме свидетели на порочния начин, по който парламентът подхожда към назначенията на длъжности от определяща значимост за състоянието на съдебната система в България и възможността за реформирането й“, пишат в декларацията си организациите, сред които са Българският Хелзинкски комитет, Българският институт за правни инициативи, Съюзът на съдиите, Центърът за либерални стратегии. Според тях парламентът води политика на непрозрачност и процедури за назначения в съдебната власт, при които липсват достатъчно информация за кандидатите, мотиви от страна на номиниралите ги, реално публично изслушване и обективна и задълбочена оценка на относимите качества на кандидатите, включително на професионалния им капацитет и поведение.
Пред „Класа“ Йонко Грозев от Българския Хелзинкски комитет заяви, че при тази процедура не се взимат предвид моралните качества на кандидатите. Той допълни, че веднъж назначени, инспекторите ще са в системата за дълъг период от време. „Много се надявам този избор да бъде спрян“, коментира още юристът.
От своя страна Цони Цонев, член на Висшия съдебен съвет и номиниран за инспектор от ГЕРБ, заяви пред „Класа“, че няма от какво да се притеснява. „Изборът не е на всяка цена. Ако преценят, депутатите ще ме изберат. Не знам какво по-прозрачно може да има по този избор“, допълни Цонев.
Миналата седмица парламентът изслуша 12-те кандидати за съдебни инспектори. Сред номинираните бяха и членовете на ВСС Иван Колев и Цони Цонев. Колев стана известен, когато направи публичен скандала с Красимир Георгиев–Красьо Черния. Цони Цонев пък е шеф на Етичната комисия във ВСС и някогашен заместник на бившия главен прокурор Никола Филчев.



Прокурор е новият зам. правосъден министър


Министър-председателят Бойко Борисов назначи за заместник на правосъдието прокурора от Апелативна прокуратура Пламен Димитров. Преди няколко седмици Христо Ангелов, който отговаряше за затворите в екипа на Маргарита Попова, подаде оставка.
Пламен Димитров е роден през 1976 г. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски", както и международната магистърска програма "Право на Европейския съюз". Владее английски и испански езици.
Работил е като следовател в Столичната следствена служба и като прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратури.
Носител е на наградата на името на италианския магистрат Джовани Фалконе за принос в борбата с престъпността.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване