12/19/11 19:19
(http://www.klassa.bg/)

Има малка надежда да намерят оцелели в Охотско море

Спасителната операция в района на катастрофата на платформата “Колская” продължи и вчера, предаде РИА “Новости”. Платформата се преобърна в неделя на 200 км от Сахалин. До редакционното приключване на броя от 67 души на борда спасените остават 14, открити са телата на 16 загинали, като 11 от тях са извадени от водата. В района на катастрофата действат три морски съда начело с ледоразбивача "Магадан". Спасителите не губят надежда да открият оцелели, смята се, че всички са имали време да облекат термокомбинезони. Вчера сутринта имаше данни за открит спасителен сал с 15 души, но информацията беше опровергана от руското Министерство на извънредните ситуации. Семействата на загиналите обвиниха компанията собственик АМНГР, че е “принудила” моряците да проведат операцията. Те са предупреждавали ръководството, че в подобни метеорологични условия тегленето на буксир е забранено. Компанията ще изплати на семействата на загиналите по около 3 милиона рубли (около 93 хиляди долара), съобщи генералният й директор Юри Мелехов. Той подчерта, че на борда е имало професионалисти. По-рано беше съобщено, че сред 67 души на борда е имало мнозина, чието място не е било на платформата.
“Колская” е преминала основен ремонт през февруари, а за катастрофата са виновни непредвидени обстоятелства.
Българското МВнР до снощи нямаше нова информация за изчезналия българин Живко Жеков. Съпругата му Бойка Жекова се информира за спасителната операция от горещите телефони, открити в Русия след трагедията. Той е заминал за Сахалин на 30 ноември като представител на британската застрахователна компания „Ноубъл дентън", за да наблюдава превозването на платформата от Мурманск до Сахалин. Очаквало се е Жеков да се върне на 20 декември, предаде „Дарик“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване