12/19/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Историкът Момчил Методиев: Досиетата на църквата трябва да бъдат отворени

Радио Фокус

Разговор с историка Момчил Методиев, автор на книгата “Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава”

Момчил Методиев. Снимка: личен архив

- Г-н Методиев, защо темата за отварянето на досиетата в БПЦ предизвика напрежение в средите на висшия клир?

- Едната видима причина е, че явно в Светия синод има сътрудници на ДС колко са точно, естествено ще стане ясно след проверката на Комисията по досиетата. Но очевидно има достатъчно много, за да се предизвика този голям в крайна сметка проблем. И тази съпротива. Разбира се, не трябва да се изпуска от внимание и другото обяснение, че това е колегиален орган, който взима решение в целия колегиален орган да се произнесе. Съответно, когато има различни мнения, те по един или друг начин намират изява.

- Вие сте автор на изследването, озаглавено „Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава”. Тоест, дълго време сте работили с архивните документи. Съществуват ли тайни от годините на комунизма за православната църква, които биха подкопали нейния авторитет?

- Да. Съществуват такива тайни. Винаги, когато става дума и за досиетата сред църквата, аз винаги обичам да повтарям, че не бива да се забравя, че църквата е била преди всичко жертва на комунистическия режим. Но в този случай комунистическият режим е ползвал конкретни хора като е насърчавал тяхното развитие. Съответно, това са хората, които са били сътрудници на ДС, за да се пребори именно с другите хора, които са се опитвали да водят същински църковен живот, които са се опитвали да защитят автономията на православната църква.

- Очаквате ли отварянето на досиетата да разкрие факти, които биха увеличили още повече пропастта между обществото и православната църква?

- Аз лично се надявам, че разкриването на досиетата ще прекрати страшно многото спекулации, които съществуват по този въпрос в публичното пространство. И веднъж завинаги ще прекрати този въпрос. Отлагането на този момент, тоест неотварянето, например на досиетата само ще продължи всичките тези спекулации. Аз смятам, че точно тези спекулации се отразяват наистина зле и на православната църква, тъй като от тях страдат всички. И се говори на църквата като цяло, а не се говори за конкретни личности.

- Казахте, че между отношенията между църквата и държавата в годините на комунизма църквата трябва да се разглеждат по скоро като жертва, ако правилно съм ви разбрала.

- Точно така. Да.

- Повече съпротива или повече сътрудничество е оказала църквата в годините преди 1989 година?

- Това е въпрос, на който не мога да отговоря много категорично. Защото това е нещо, което не може да се премери. Има много документи, които посочват, дори и сега издадохме един сборник с документи на ДС, където има публикувани доста документи, свързани с църквата. Вижда се как ДС контролира дори и най-обикновените свещеници. Има един, потресителен за мен документ как някакъв агент подслушвал разговор на свещеник с едно дете. И свещеникът пита детето дали може да се кръсти и дали иска да ходи на църква. И този разговор е записан от агента и след това предаден по цялата йерархия на ДС. Искам да кажа, че идеята е била да се контролира всичко в църковния живот. Самият факт, че църквата все пак успя да възстанови в една или друга степен, разбира се, не толкова колкото на нас ни се иска авторитета си в обществото, показва, че в нея през цялото това време е имало хора, които са били достойни нейни представители.

-Каква е била информацията, която е трябвало да събират сътрудниците в ДС?

- ДС се интересува от църквата в две основни насоки. Едната насока е, тъй като тя от самото начало счита православната ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване