12/19/11 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Пазарите приеха смъртта на Ким Чен-ир като негативна новина

„Великият наследник“ Ким Чен-ун е третият лидер в династията


Южнокорейската валута и главният фондов индекс в Сеул паднаха вчера сутринта веднага след като телевизията в Пхенян обяви новината за смъртта на Ким Чен-ир. Индексът
Kospi се срина с над 4,9%, а вонът загуби спрямо долара 1,6%. Корейската банка свика извънредно заседание.
„Смъртта на Ким Чен-ир определено е негативен фактор за пазарите, защото геополитическите рискове се увеличават и очаквам чужди инвеститори да изтеглят парите си от Южна Корея“, прогнозира Джун Пак от Meritz Securities в Сеул. Икономистите се опасяват от разгаряне на борба за власт в Пхенян.
Другите азиатски пазари също преживяха трус вчера. Японският индекс Nikkei 225 загуби 1,3%, докато хонконгският Hang Seng падна с 1,2%.
Севернокорейският лидер Ким Чен-ир е починал в събота от сърдечен пристъп, пътувайки с влак, съобщи държавната телевизия в Пхенян вчера. Говорителката, облечена в черно и с треперещ глас, обясни, че 69-годишният лидер е починал от „прекомерна физическа и умствена дейност“.
Централната телеграфна агенция на Корея обяви за „велик наследник“ на починалия управник неговия трети син Ким Чен-ун. Ройтерс отбелязва, че за първи път името на Ким-младши се споменава в съобщение на агенцията. За него се знае много малко – че е получил образование в Швейцария и е на възраст под 30 г. Баща му го посочи за свой бъдещ заместник през 2009 г. Веднага след това Ким-младши влезе в парламента на страната и в ръководството на управляващата Корейска трудова партия. Бе му присъдено и званието армейски генерал.
Погребението на Ким Чен-ир е насрочено за 28 декември, но се очакваше още снощи да започнат траурни митинги с участието на 24 млн. души. Телевизията в Пхенян показва непрекъснато хора, които плачат по улиците. Ким Чен-ир управлява страната от 1994 г. след смъртта на баща си Ким Ир-сен, който е основател на КНДР. Малко след като пое властта, в страната настъпи страшен глад заради погрешни икономически мерки и лоша реколта. Тогава се смята, че са загинали 2 милиона души. Според „Ехото на Москва“ тялото на Ким Чен-ир вече е поставено в мавзолея в Пхенян, където са и останките на неговия баща .
Руският президент Дмитрий Медведев е изразил съболезнования на Ким Чен-ун за смъртта на неговия баща, съобщи Интерфакс. Би Би Си отбелязва по този повод мнението на Владимир Варфоломеев, журналист от радио „Ехото на Москва“, който казва: „Чудя се дали някой по света освен Чавес, Ху Цзинтао, Асад и Путин ще изпрати официални съболезнования на народа на КНДР.“
Съседните страни са в повишена тревога заради опасенията от нестабилност в изолираната и бедна държава, която притежава ядрено оръжие, отбелязва Би Би Си. Южна Корея, която технически е още във война със северната си съседка, призова гражданите да са спокойни, но постави въоръжените си сили в повишена бдителност.
Южнокорейският президент Ли Мьон-бак е разговарял по телефона с Барак Обама и двамата са се договорили да следят заедно развитието на обстановката и да си сътрудничат.
Националното събрание на Южна Корея се събира на извънредно заседание, съобщи агенция Йонхап.
Китай, който е най-големият приятел на Северна Корея и основният й търговски партньор, заяви, че е шокиран от новината, и обеща да продължи да „допринася за мира и стабилността на Корейския полуостров и района. „Изразяваме съболезнования на корейския народ, каза говорител на външното министерство в Пекин“, цитиран от Би Би Си.
Правителството в Токио свика специален кризисен щаб. Бивш колонизатор на полуострова, Япония се чувства заплашена от севернокорейската ядрена програма и държи Пхенян отговорен за отвличането на японски граждани през 70-те и 80-те години на миналия век. Те са използвани от севернокорейското разузнаване, за да научат неговите агенти японския език и култура. Все пак Токио официално изрази вчера съболезнования с надеждата, че промяната няма да застраши мира на Корейския полуостров.
През 2006 г. Пхенян извърши първия си ядрен опит, последван от втори след 3 години. Шестстранните преговори за разоръжаване са блокирани отдавна.
Междувременно вчера Северна Корея е извършила изпитание на ракета с малък обсег, съобщи Йонхап.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване