01/07/12 11:11
(http://e-vestnik.bg/)

Ивайло Вълчев: Когато си сценарист, просто подаряваш това, което имаш в главата

„Ку-ку”, „Каналето”, „Хъшове” и „Шоуто на Слави” са животът му, но и той е важна част от живота на тези предавания

Ивайло Вълчев в студиото на “Шоуто на Слави”. Снимка: “Щоуто на Слави”

Ивайло Вълчев е само на 22 години, когато написва текста за „Гергьовден” заедно с други песни в албума „Рома ТВ”  през 1994 г. За скромния като поведение, но не като творчество сценарист, може да се каже, че е от „ядрото на ядрото” сценаристи, продължили насоката на „Ку-ку”. Автор е на текстове за „Нека ме боли”, „Едно ферари в цвят червен”, „За крадец не ставаш, сине”, „Революция в главата”, „Аз съм и ад, и рай”. Смята, че е важно не хората да го сочат като автор на текстовете, а просто да познават песните. Което, знае се, отдавна се е случило.
Ивайло Вълчев е роден през 1972 г. в Бургас, в семейството на Ваньо Вълчев, журналист и режисьор, известен като текстописец на песни („Телефонна любов”, „Огън от любов”,  „Тази вечна любов” и др.). Баща му разбира, че синът му се е явил на кастинг за сценаристи на „Ку-ку”, след като вече е одобрен.
Извън предаването Ивайло Вълчев все пак има личен живот, на който е силно отдаден. Съпругата му е художник, имат две дъщери. Атмосферата у тях, с книгите, картините и музиката, напомня тази от собственото му бургаско детство.

- Ти като че ли не обичаш да се показваш пред кулисите?

- Не ми е това работата. Винаги съм се притеснявал, ако обстоятелствата станат такива, че се налага сценаристите да се показват повече. Това обикновено значи, че са се случили неща, за които художествените средства, с които шоуто разполага, не са достатъчни за обяснение, или че има нужда от по-сериозно говорене. За съжаление се случва така, че за всички години, в които ние работим, не само в това шоу, но и преди това, предаванията, които правим, успяват да надхвърлят границите на просто едно шоу. Става така, че хората искат повече от това да чуят смешни новини или нещо такова. Те започват да разчитат на шоуто като на… не искам да казвам думата „институция”, но искат да чуят мнение. И в такива случаи се налага да се показваме. Но на мен това не ми е любимата роля. Аз съм класически олдскуул сценарист, човек, който обича да прави нещата, и те да бъдат изпълнени от хората, които трябва да се показват – актьори, водещи, певци.  Не ми това показване не ми дава нещо повече. Предпочитам да видя как нещо, което съм написал заедно с колегите си, се случва хубаво, да видя как хората как се смеят. И как на другия ден нещо, което сме произвели, започва да се разпространява по интернет, хората си го разказват, цитират си го и така нататък… Това ми е достатъчно. За да си сценарист, трябва да преглътнеш егото си, защото на другия ден, когато нещо се разпространява, хората няма да кажат: „Аа, Ивайло Вълчев каква смешка е написал!”, а ще кажат: „Еее, Краси Радков какво каза!”. Когато си решил да бъдеш сценарист, а не писател, който пише име със собствено име, значи забравяш за себе си. Просто подаряваш на другите това, което имаш в главата.

- Хората обаче знаят, че ти стоиш зад емблематични песни като „Нека ме боли”, „Едно ферари в цвят червен”, „Революция в главата” и много други.

- Ами аз не се чувствам като някой, който ходи и вълни от народна любов го заливат отвсякъде, а той се къпе в тях и вика: „Да, да, дай още!”. За мен най-радостно е по време на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване