01/07/12 11:46
(http://radiomilena.com/)

Почина Теодора Захариева, жената, която защити онкоболните

Почина Теодора Захариева, която застана в защита на онкоболните в България, предаде агенция КРОСС. В края на 2009 г. Българският хелзинкски комитет връчи своята награда „Човек на годината“. По определение тази годишна награда се връчва като отличие за човешка храброст и сила, които хората показват. Ако има някой в България, който заслужава тази награда, то това безспорно е Теодора Захариева.
Tеодора Захариева e онази дръзка и смела жена, която поведе битка срещу държавата в защита на раково болните. Помнят я най-вече с гладната й стачка през май 2005 г. и с жеста й по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия, когато свали публично перуката си. По това време Теодора Захариева вече от седем години живее с ужасяващата диагноза „рак“. След ампутация и на двете гърди лечението й трябвало да продължи с химиотерапия. на собственоръчно написания плакат Теодора не иска пари. Тя обявява тридневна гладна стачка и успява да се пребори за лекарства за онкоболните. За първи път на протест пред сградата на Министерство на здравеопазването се събират около 150 раково болни, които подкрепят Теодора в справедливото й искане. За нея този импровизиран митинг е голям успех – да събереш толкова болни от рак, които да не се притесняват от камерите и журналистите, означава много. Захариева беше председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и на Обществения съвет по правата на пациента Теодора Захариева. Тя e онази дръзка и смела жена, която поведе битка срещу държавата в защита на раково болните.

Помним я най-вече с гладната й стачка през май 2005 г. и с жеста й по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия, когато свали публично перуката си. Теодора Захариева повежда съдебна битка срещу държавата. Подкрепят я още шест онкоболни.

След тригодишен процес здравното министерство е осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата.

Поклон пред паметта й!

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване