01/28/12 18:31
(http://e-vestnik.bg/)

Как да се оправи бардакът МВР. Грузинският опит - част 2

Николай Коварски

Новите полицейски участъци в Грузия символизират прозрачността на институцията. Снимка: официален сайт

От блога “Семки и бонбонки“: В контекста на назрелия гноен цирей, наречен МВР, пускам статията на Николай Коварски “Ред по грузински. Как да създадем ефективна държава от нищото: грузинският опит за реформа на правоохранителните органи”, публикувана в руския Forbes.

Първа част: В десетката: Как да се оправи бардакът МВР. Грузинският опит

Ред по грузински

Как да създадем ефективна държава от нищото: грузинският опит за реформа на правоохранителните органи

Патрулът обикновено се състои от двама полицаи, но те постоянно се сменят, така че няма постоянни двойки. Ако полицай забележи, че партньорът му е извършил неприемлива постъпка или престъпление, той е длъжен да доложи. В противен случай го заплашва затвор, още повече, че колегата му може да се окаже поредната “подстава” на т.нар. Генерална инспекция - специално поделение в състава на МВР. В него работят около 100 човека, които всекидневно измислят рафинирани начини за ловене на “предателите” в системата, т.е. на хората от МВР, извличащи страничен доход от работата си, извършващи престъпления и правонарушения, търгуващи с нелегитимни силови услуги.

“Подставите” могат да варират от “пияни” водачи, грубо нарушаващи правилата за движение по пътищата, а след това провокиращи патрулните към подкуп, до “бандити”, работещи по сложни схеми за доставки на оръжие и наркотици. Инспекцията работи с “подстави” в борбата с корупцията и в други ведомства - от фалшиви “родители”, искащи срещу рушвет да устроят чадото си в чужбински университет до ужкимски “купувачи” на вино менте.

В резултат на работата на Генералната инспекция държавният апарат непрекъснато и последователно се чисти от корупция. В първите години от реформата от МВР бяха уволнени или отидоха в затвора няколкостотин души. Сега по думите на министър Мерабашвили месечно арестуват или уволняват 2-3 служители.

Попитах един служител  на инспекцията не му ли е тежко да подвежда колеги, да ги провокира към престъпления, а след това да ги праща в затвора.

Той ми отвърна - “Аз прочиствам нашата система от предатели и се гордея с работата си”. Крайният резултат е, че вече почти няма случаи на “покриване” на полицай-нарушител от началника или колегите му. Ако стане ясно, че някой върши престъпление, целият му екип започва да го разработва. В началото с подобно разработване наказваха цели поделения. Днес това не съществува. “Хората станаха нетърпими към подобно поведение на колегите си и ги осъждат”, обяснява министърът.

Криминалната полиция се освободи от дейностите по предварителното следствие и дознание. Редът за започване и приключване на углавни дела е максимално опростен. Промени се и длъжностната структура - няма следователи, а няколко ранга детективи. МВР няма право да се занимава с икономически престъпления. Тази функция е предадена към специално звено в Министерството на финансите - финансова полиция.

Ликвидацията на професионалните престъпни босове

[Така превеждам руското понятие “воры в законе”, може да не е перфектно, но не знам друго адекватно - бел. моя] Съвършено ме порази една особеност на реформата - практически пълната ликвидация на обширната и твърде влиятелна в миналото прослойка на професионалните престъпни босове. Грузинските босове са институция, формирана преди десетки години, чието влияние се простира далеч извън границите на републиката.

Идвайки на власт, новото правителство веднага разработи ново антимафиотско законодателство, по-голямата част от което беше взаимствана от италианците и американците. Започна лов на професионалните престъпни босове, в резултат на който днес на територията на Грузия останаха около десетина такива. Те лежат в затворите. “Всички наши босове сега са или у вас [в Русия ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване