02/12/12 17:17
(http://www.klassa.bg/)

Жителите на Банско и Разлог са по-големи оптимисти от останалите българи

Жителите на Банско и Разлог са по-големи оптимисти в сравнение с хората от останалите региони на страната. Причина за това е развитието на туризма и възможностите за бизнес в различни сфери. Това сочат данни от последното изследване на института за социални изследвания и маркетинг МБМД, които бяха представени от директора му Мира Радева вчера.
Всеки трети жител на Банско и всеки пети жител на Разлог очаква подобряване качеството на живот през следващите месеци. 76% от анкетираните посочват, че регионът се развива по-успешно в сравнение с други в страната. Високите оценки за развитието на общината през последните десет години, приблизително 40%, се поставят от хората в Банско, срещу 29% в Разлог, сочат данните. Повече от половината от жителите и на двете общини напълно одобряват развитието на туризма през последните години, докато в национален мащаб данните са по-различни, уточни Радева. В продължението на този въпрос, близо 56% имат позитивни нагласи по отношение на личната печалба и само 10% са дали негативни отговори.
Предвид икономическата криза 36% от запитаните отговарят, че преди десет години са живели по-добре от сега, но 51% очакват следващите десет години да са по-успешни за тях. В национален мащаб последният процент е около 20%. 1 процент са посочили, че имат „много високи доходи“, като процентът на безработицата в региона е около 6% спрямо 16% за страната, като в последните влизат и хора с временна заетост. Близо 70% пък одобряват изграждането на втори кабинков лифт в Банско. През тази година България е една от най-добре представящите се зимни дестинации в Европа. В цяла Европа зимните курорти отчитат спад, единствено в България имаме ръст в сравнение с миналата година. Пампорово отчита 15% - 20% повече заетост на хотелите и между 40 и 50 % повече скиори по пистите този сезон, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков вчера.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване