02/12/12 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Замлъкна Уитни Хюстън, поп музиката осиротя

Уитни Хюстън, едно от знаковите имена на съвременната поп музика, вече не е между живите. Според Асошиейтед прес и Би Би Си тя е починала в хотел "Бевърли Хилтън" в Лос Анджелис. Кристен Фостър, официален представител на певицата, потвърди тъжната новина за телевизия Си Ен Ен. По думите на Марк Роузън, лейтенант в полицейския участък на Бевърли хилс, смъртта й е потвърдена в 15,55 часа местно време в събота (23,55 часа по Гринуич на 11 февруари). Тялото й е било в стая на четвъртия етаж на хотела. Полицията е получила сигнал от хотела в 15,43 часа местно време. Парамедиците и охраната на хотела са опитали да върнат певицата към живота, но безуспешно. Няколко минути след това тя е била обявена за мъртва. "Засега няма очевидни признаци за криминално деяние. Полицията разследва смъртта й. Причините са все още неизвестни", поясни Роузън.
По повод смъртта на певицата продуцентът Куинси Джоунс заяви, че е потресен и сърцето му е разбито. Той изрази огромното си съжаление, че никога не e работил с Хюстън, която нарече истински самороден и несравним талант. Не се знае какво е правила тя в хотела, но е известно, че е щяла да пее на парти в събота вечерта местно време, предшестващо церемонията по връчване на наградите „Грами“. На това парти Хюстън била поканена от продуцента Клайв Дейвис, който преди години я откри за музикалната сцена.
Броени часове след изтичането в медиите на новината за кончината на Хюстън интернет се изпълни с коментари и спекулации относно причините за смъртта й.
Познати на певицата твърдят, че тя е имала шоу в Лос Анджелис преди броени дни и е изглеждала щастлива и в добро здраве.
Уитни Хюстън беше известна с невероятния си глас, с царствения си вид, но и с проблемите си с наркотиците и със скандалния си и бурен брак с певеца Боби Браун, от когото има една дъщеря - Боби Кристина.

Коя е тя?

Уитни Елизабет Хюстън е родена на 9 август 1963 в Нюарк, Ню Джърси
Тя е дъщеря на Сиси Хюстън, успешна ритъм енд блус беквокалистка, и братовчедка на звездата Дион Уоруик. Уитни започва да пее в църковен хор в родния си град, а на 11 вече изпълнява соловите партии. Пее и като беквокалистка с Чака Кан, Лу Роулс и с майка си.
Кръстница на Уитни е Арета Франклин, което още повече я свързва с музиката.
Кариерата на звезда на Уитни започва като модел. Тя прави фотосесии за различни списания и се появява в епизоди на сериала Give Me A Break. След това се отдава на музиката и набързо става златното момиче на музикалната индустрия. От средата на 80-те до втората половина на 90-те години Уитни е една от певиците, чиито албуми се продават най-много в света. През годините тя успя да продаде над 170 милиона копия от дисковете и синглите си.
Според Книгата на рекордите на Гинес Уитни е най-награждаваната певица на всички времена.
Списъкът й с награди е много дълъг - шест „Грами“, две „Еми“, 30 награди на сп. "Билборд", 22 приза от Американските музикални награди и др. Общо отличията й са 415.
С покойния Майкъл Джексън споделя рекорда за най-много Американски музикални награди, присъдени за една година (8 награди за 1994 г.).
Певицата държи рекорда и за най-много Световни музикални награди, спечелени за една година (6 за 1994 г.). През 2003 г. Уитни се нарежда на трето място в списъка на канала VH1 за 50-те най-велики жени в ерата на видеоклиповете. Изпреварват я само Мадона и Джанет Джексън.
За наградите „Грами“ Уитни е номинирана общо 36 пъти. Първата награда печели през 1986 г. за най-добър женски вокал за Saving All My Love for You. Наградата за албум на годината тя печели за The Bodyguard Soundtrack през 1994 г. Тогава печели и наградата за запис на годината за I Will Always Love You, отново от саундтрака на "Бодигард".
Тази песен й носи и още една награда „Грами“, отново за най-добър женски вокал. Петата награда „Грами“ за най-добър женски вокал е за песента й I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me).
Последната награда „Грами“ Уитни печели за най-добър ритъм енд блус вокал за It's Not Right But It's Okay, един от последните й хитове.
Уитни Хюстън е единственият изпълнител, който има седем последователни номер едно хита в класацията „Горещите 100“ на „Билборд“. Това са парчетата Saving All My Love for You, How Will I Know, Greatest Love of All, I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me), Didn't We Almost Have It All, So Emotional и Where Do Broken Hearts Go.
Хюстън е и вторият изпълнител в света след Елтън Джон и единствената изпълнителка с два албума, качили се до номер едно в класацията „Горещите 200“ на „Билборд“.
Дебютният албум на певицата Whitney Houston от 1985 г. става най-бързо продаващият се първи албум на изпълнителка на всички времена към този момент.
Сп. "Ролинг стоун" го определя за един от 500-те албума на всички времена.
Вторият албум на певицата Whitney от 1987 г. е първият албум на изпълнителка, който дебютира директно на първо място в класацията „Горещите 200“ на „Билборд“. Гласът на Уитни Хюстън се откроява със силата и диапазона си. Специалистите определят гласа й като мецосопран.
Влияе на цяло едно поколение певици
като Марая Кери и Кристина Агилера. Селин Дион, Тони Бракстън, Джесика Симпсън, Нели Фуртадо, Бритни Спиърс, Кели Кларксън, Сиара, Пинк, Дженифър Хъдсън, "Дестинис чайлд", Лейди Гага също са признавали открито, че са били повлияни от Уитни Хюстън.
След успешна кариера в музиката Уитни започва да се снима в киното, като дебютът й там е заедно с Кевин Костнър в затрогващия романтичен филм "Бодигард" от 1992 г.
На добър успех се радва и друга лента с нейно участие - "Жената на проповедника" от 1996 г.

Трънливият път

Животът на певицата се превръща в потресаваща история за злоупотреби с наркотици и упойващи вещества. Албумите й вече не се продават така добре, тя вече не издава нови хитове. Самата Уитни признава, че е злоупотребявала с кокаин, марихуана и различни хапчета. Гласът й се променя и тя не може да достига височините от началото на кариерата си. Уитни започва се държи странно по време на концерти и на обществени места.
Общуването с нея става трудно. "Най-големият дявол е в мен самата. Аз съм си най-добрият приятел и най-добрият враг", казва тя през 2002 г. в интервю за телевизия Ей Би Си. Тогава до нея седи съпругът й Боби Браун. През годините той е арестуван няколко пъти, включително и за неизплащане на издръжката на дете.
Самата Уитни признава в интервю за сп. "Ролинг стоун" през 1993 г., че двамата с Боби си приличат, първо, защото идват от едно и също място, и освен това, защото самата тя не е ангел, а също може да стигне до падение и да се омърси.
През 2010 г. пред Опра Уинфри Уитни разказва, че през годините на успехи тя вече е взимала дрога и в периода на "Жената на проповедника" дрогата е станала ежедневие за нея. Тогава Хюстън обвинява за това падение брака си с Боби Браун, който приключва с развод през 2007 г. Още през 1993 г. Хюстън подава срещу него жалба за домашно насилие.
Хюстън е приета два пъти в център за рехабилитация, преди да обяви в интервюто за Опра Уинфри, че е чиста от наркотиците.

Глътка надежда

През 2009 г. Уитни прави дори успешно завръщане на сцената с албума си I Look To You. Той дебютира на върха на класациите и става платинен. Но последва поредното падение.
Световното турне с цел рекламиране на албума показва, че Уитни има проблеми с гласа. Феновете й напускат разочаровани и безучастни някои от концертите.
Самата певица отмени други спектакли, което отново засилва слуховете, че тя злоупотребява с дрога, въпреки че тя ги отрича и твърди, че просто е болна.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване