02/12/12 16:58
(http://www.klassa.bg/)

Обмислят задължителна застраховка за фермерите

Назрява идеята за въвеждането на задължителна минимална застраховка за всички селскостопански производители, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в интервю за Дарик радио. По думите му застраховката ще е минимална, примерно по 50 стотинки на декар, за да е по силите на земеделските производители. Тя ще се изисква от всички, които имат право на финансово подпомагане. „Трийсет милиона декара в страната подлежат на подпомагане, ако тази площ бъде застрахована с 50 стотинки на декар, ще имаме фонд от 15 млн. лв.“, коментира Найденов.
Той съобщи, че вече е възложил на експерти да подготвят схема, която ще бъде консултирана с представители на различни браншове в селското стопанство. При разработката на новата застраховка ще се използва опитът на други страни от ЕС. Найденов уточни, че експертите работят по проекта още преди бедствието в с. Бисер. Според него държавата е длъжна да помогне финансово на фермерите в този конкретен случай, дори и да не са застраховани, защото причината за наводнението е скъсана язовирна стена, а не природно явление. Държавата е предоставила на пострадалите в. Бисер храна, дрехи, дърва за огрев и фураж, съобщи Найденов. „Работи се спешно и денонощно по възстановяване на дигата на Свиленград, дигата на Любимец, Харманли. „Напоителни системи” заедно с военни и „Гражданска защита”, местни доброволци и местни строителни фирми са на денонощен режим, състезаваме се с времето, защото в момента, в който стане по-топло и тръгнат големите води, е възможно отново да има наводнения, ако не издържат дигите“, отчете агроминистърът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване