02/12/12 18:49
(http://www.klassa.bg/)

Пентагонът реже до 178,8 млрд. долара разходите за оръжия

Проектобюджетът на Пентагона за 2013 г. предвижда за закупуването на нови военни кораби, самолети и друг тип оръжие да бъдат похарчени 178,8 млрд. долара, което е със 7,5% по-малко от включените в първоначалния фискален план, съобщава Ройтерс. Това е първият бюджет на Пентагона от нападенията на 11 септември 2001 г., който предвижда по-малко средства от предишната година.
За покупка на оборудване през следващата година ще бъдат заделени 109,1 млрд. долара, а за проучвания и разработка на проекти – 69,7 милиарда. Тези цифри потвърждават, че САЩ ще продължават да купува техника, след като президентът Барак Обама и министърът на отбраната Леон Панета миналия месец обявиха нова военна стратегия, фокусирана върху Азиатско-Тихоокеанския регион.
Двата най-големи доставчика на оръжие - Boeing Co и Lockheed Martin Corp, ще се справят добре въпреки съкращенията в бюджета. Финансирането за самолета цистерна KC-46 на Boeing Co е увеличено от 877 милиона долара до 1,82 милиарда. Общо обаче финансирането за самолети спада с 12%. Пентагонът ще вложи и 2 млрд. долара по-малко във финансирането на космически програми. За тяхното развитие институцията предвижда 8 млрд. от бюджета си, който през следващото десетилетие трябва да бъде орязан с 487 млрд. долара. Очаква се проектобюджетът да бъде гласуван още днес в Конгреса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване