02/12/12 17:44
(http://www.klassa.bg/)

„Руа груп“ влага 8 млн. лв. в производство на пелети

8 млн. лв. ще инвестира украинската компания „Руа груп“ в изграждането на нов завод за метализирани пелети, обяви собственикът на фирмата Виктор Демянюк. Очаква се фабриката да заработи още през април. Пелетите се използват при производството на чугун и стомана и продукцията от завода ще отива за експорт в ЕС и Украйна, обясни Демянюк. Първоначално ще се произвеждат до 50 хил. т пелети годишно, а суровината за тях ще минава през порт Лом. В новата инсталация ще работят около 110 човека, а от отпадъците при производството ще се правят керамични изделия в отделен цех. Дружеството ще използва компресиран природен газ за новата линия, като той ще се докарва от Монтана, каза шефът на „Барит майнинг“ Явор Ефтимов. Това е първият етап от инвестицията, като за нея са закупени части от бившия металургичен комбинат „Кремиковци“. При производството на пелети ще се отделя и голямо количество топла вода. От дружеството предлагат общината да определи за какво да се използва този продукт, като най-добрият вариант е с водата да се отопляват оранжерии. От районната екоинспекция успокоиха хората, че новото производство няма да замърсява Лом. Основният замърсител на града в момента е горенето на дърва за отопление в блоковете, обясниха оттам.
От „Руа груп“ планират да започнат производство и на барит от хвостохранилището на „Кремиковци“, което също е собственост на Демянюк. До момента компанията е инвестирала близо 25 млн. лв. в Лом, осигурява товари на пристанището и дава работа на около 500 човека.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване