02/12/12 15:12
(http://radiomilena.com/)

Шимпанзе решава задачи по-бързо от професор

Шимпанзе, отгледано в лабораторни условия, е обучено да решава задачи по-бързо от професор, пише в. „Дейли мейл“, цитира actuanlo.com. 11-годишният примат Аюму е считан за най-големия умник в животинския свят и може да победи много хора,отговаряйки на тестове за запаметяване.
Аюму е син на Аи, шимпанзе, чиито интелект беше изучаван в продължение на 30 години от японския професор Тецуро Мацузава. Аюму видя бял свят в университета в Киото през 2000 година и също бе подробно изследван в местния Изследователски институт за примати с цел да бъдат разкрити тайните на мозъка на най-близките ни роднини в животинския свят.
Коронният номер на Аюму е да запомня къде серия от числа е поставена на компютърния екран, след което да ги възпроизведе за отрицателно време. На 5-годишна възраст умният примат се справял много по-бързо с подобни задачи, отколкото обучаващите го професори.
Сега, когато вече е 11-годишен, Аюму показва такива способности за бързо запаметяване, които не са по силите на повечето хомо сапиенси. Маймуната запомня числата и тяхната локализация за половин секунда, което е по-бързо от мигване на клепач.
За скептиците, които не вярват в умствените възможности на опитното животно, японските учени изтъкват факта, че шансът да налучка по случаен начин отговорите е 1 към 362 хиляди.
Невероятните способности на Аюму ще бъдат показани на зрителите в документалния филм „Супер умни животни“, съвместна продукция на Би Би Си и канала „Дискавъри“.
Аюму не е непознат на британската аудитория, припомня вестникът. През 2008 година той победи шампиона по запаметяване Бен Прайдмор в няколко състезания в телевизионната поредица „Феноменални животни“ за телевизия Чанъл файв.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване