03/01/12 20:03
(http://www.klassa.bg/)

Маргарита Попова: Не би трябвало бонусите да се връщат

Какво да ви кажа, аз не бих направила апел и не бих призовала хората, които съм оценила положително, на които съм дала възнаграждения допълнителни, да ги върнат обратно. Не бих направила това. Това заяви вицепрезидентът и бивш правосъден министър Маргарита Попова пред БНР. В сряда премиерът Бойко Борисов даде нареждане със срок до петък бонусите да бъдат върнати от висшите чиновници.
Според нея е „по-добре да седнем и да направим реформите в българската администрация“ Трябва да се направи най-сетне една скала за възнагражденията в публичния сектор в зависимост от позициите и да се престане с раздаването на такива допълнителни
стимули всеки месец, на тримесечие, за Коледа, за Великден или така, както е било в последните 20, а и повече години, каза Попова.
Настоящият правосъден министър Диана Ковачева каза преди заседанието на ВСС, че екипът на бившия правосъден министър Маргарита Попова е взел общо 37 800 лева бонуси за първите три месеца на миналата година.
От тях най-много е получила заместник-министърът Жанета Петрова – 10 400 лв., защото ресорът й е бил Агенцията по вписванията.
Останалите двама – Христо Ангелов и Даниела Машева, са получили 6500 лв. и 10 000 лв., началникът на кабинета – около 6000 лева, парламентарният секретар - 4200 лв., и двама експерти – по 2000 и 3000 лева. Самата Попова не е взела бонуси. Според Ковачева няма начин тези пари да бъдат върнати, защото тези хора вече не работят в министерството.
Правосъдният министър добави, че служителите в Агенцията по вписванията съвсем заслужено са получавали през 2011 г. бонуси в общ размер 1.976 млн. лева. Работели са през почивните дни, до късно през нощта, и е удачно да получат материално стимулиране.
Извлечение за това колко пари са постъпили по сметката, по която трябва да бъдат върнати бонусите, ще бъде публикувано днес, съобщиха от финансовото министерство.



Велчев се извини заради заместника си


"Искам и аз от името на прокуратурата на Република България да се присъединя към извиненията на зам. главния прокурор Валери Първанов, за това, което той каза", заяви главният прокурор Борис Велчев в четвъртък пред журналисти.
Поводът за думите му бе коментар на заместника му преди десетина дни за споразуменията, сключвани между причинители на пътни произшествия с фатален край с прокуратурата. Коментарът бе приет като оскърбление за родителите на деца, загинали на пътя, според които е недопустимо причинителите на катастрофи да се отървават с леки наказания. Те публично поискаха оставката на прокурор Валери Първанов заради обидното отношение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване