03/01/12 19:13
(http://www.klassa.bg/)

Политиците смекчават рисковете от твърдо приземяване на китайската икономика

Нуждата от безпроблемно прехвърляне на политическата власт в Китай тази година е най-сигурната гаранция срещу болезнено икономическо приземяване въпреки разколебаването на износа, нестабилния приток на капитали, дълговете на местните власти и тлеещия риск от инфлация.
До момента, в който президентът Ху Цзинтао и премиерът Вън Цзябао сдадат държавното управление през есента, Китай ще е към края на годината с най-бавен растеж от идването им на власт преди 10 години, при това без помощта на икономически сътресения.
Това е незавидно наследство в система, която разчита на стабилността, за да оправдае еднопартийното управление на комунистите, и точно по тази причина всяка по-голяма заплаха за икономиката ще бъде парирана с категоричен политически отговор.
„Това е единствената им линия на мислене“, заяви пред Ройтерс Пол Марковски, президент на базираната в Ню Йорк MES Advisers, дългогодишен инвестиционен съветник на китайските власти по паричната политика.
„Финансовите рискове са многобройни, но съставът на инвеститорската база в дълга означава, че правителството може да отблъсква силните удари засега“, посочва Марковски.
Държавният дълг е 26,9% от БВП по данни на МВФ, много под 60-те процента на международно приетия праг за стабилни публични финанси, а фискалните приходи за 2011 г. бяха рекордните 10,37 трлн. юана ($1,64 трлн.), което произведе незначителен дефицит от 1,1% от БВП.
Брутният дълг едва минава 60% дори при най-лошите сценарии, включващи лошите заеми от задълженията на местните управи за $1,7 трлн.; $200 млрд. в необслужвани кредити, които по изчисления на анализаторите се спотайват в големите държавни банки, и всякакви други разходи за преструктуриране.
Китай не дава признаци, че се кани да повтори програмата за стимули от 4 трлн. юана, стартирана през 2008/2009 г. в пика на глобалната финансова криза след замръзването на международната търговия, на която китайският растеж и заетост разчитат. Правителството разчита на „настройване“ на икономическа политика на правилната вълна – леки корекции в данъците, свиване на администрацията и слабо понижаване на изискванията за минималните капиталови резерви, от които банките се нуждаят, за да поддържат стабилен ръст на паричното предлагане на фона на непостоянен приток на чуждестранен капитал.

Погрешно изтълкувани валутни потоци

Тин Лу, икономист в Bank of America/Merrill Lynch за Китай, казва, че рисковете за паричните потоци са преувеличени, тъй като анализаторите са изтълкували погрешно месечните данни от валутните транзакции и не са съобразили ефектите от кампанията на Пекин да разшири употребата на юана за сетълмента на сделките в международната търговия. Лу казва, че няма нужда от драстични промени на изискванията за капиталовите резерви и предвижда две смъквания от по 0,5% до края на годината.
Но политическите последици от съкращаването с 0,5% до 20,5% на 18 февруари, две седмици преди годишната среща на парламента, на която ще бъде обявен бюджетът за следващата година, не трябва да бъдат подценявани, каза Яо Вей, икономист на Societe Generale в Хонконг.
„Мярката може да се окаже предвестник на нови мерки за фискално облекчаване, което да бъде обявено на събранието на народните представители през март, което също отговаря на първоначалните ни очаквания“, заяви Яо.
Какво ще направи правителството, можем само да гадаем.
„Усложненията около икономическата политика произлизат от факта, че държавата все още контролира много аспекти от икономиката. В развитите страни не могат да се срещнат толкова много параметри, чиято настройка е в състояние да повлияе траекторията на растежа“, допълва Яо.
Вече 2 трлн. юана са набелязани за строежа на милиони жилища на достъпни цени през идните години, за да се компенсира рискът от умишленото охлаждане на частния пазар на недвижими имоти, където стимулирането през 2008/2009 г. предизвика вълна от спекулации.
По мнението на Фрейзър Хауи, изпълнителен директор на посредническата фирма CLSA в Сингапур и автор на нова книга за Китай, „Червеният капитализъм“, последният план за стимули подчертава желанието за действие на Китай, както и рисковете, които крие.
„В Китай не се случват чудеса. Те не са победили законите на икономиката“, каза Хауи пред Ройтерс. „Това, което направиха, е да се заемат с проблем, който дори и днес е неразрешим за тях – т.е. 20 млн. безработни – и някъде по пътя го замениха за проблем с лошия дълг.“

Опасения за износа

Това също така помага да се обясни защо все още се усеща страх от твърдо кацане, особено като се има предвид забавянето в експортния сектор. Износът действаше като спирачка на икономическия ръст през 2011 г., когато през четвъртото тримесечие достигна рекордно ниски годишни нива от 8,9% от 2 години и половина насам, докато Европейският съюз, който е най-големият износен пазар на Китай, се бореше с демоните на дълговата криза. Но според някои анализатори опасенията за износа са необосновани. „Въпреки че близо половината от целия китайски износ е насочен за еврозоната, цяла една четвърт от него отива в Германия, която е най-силната икономика в региона“, казаха анализатори от Lloyds Bank Corporate Markets в Лондон в обръщение към клиенти. Официалните данни показват, че общият износ на Китай за финансово затруднените страни от еврозоната като Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания е възлязъл на $62,3 млрд. през 2011 г., т.е. по-малко от 1% от БВП. Износът за Германия е възлизал на $76,4 млрд.
Междувременно се наблюдава силно търсене от страна на развиващите се икономики, което според Световната банка е допринесло за цели 70% от ръста на световния внос през последните пет години. Аргументите за изтичането на капитал не са логични според Карл Уайнбърг, главен икономист на базираната в Ню Йорк консултантска агенция High Frequency Economics. Той не може да разбере защо чуждите инвеститори ще избягат от Китай, като се има предвид стабилното поскъпване на юана и рисковете в други държави. „Дори ако китайският БВП се забави тази година, в което се съмняваме, той все още ще отбележи по-бърз икономически ръст от която и да било друга голяма икономика по света. Огромната капиталова възвръщаемост е гарантирана. Китай все още е сигурно убежище за проблемите в Европа. Съмняваме се, че инвеститорите ще напуснат тази страна“, каза той в обръщение към клиентите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване