03/01/12 19:21
(http://www.klassa.bg/)

Пътниците от "Коста Алегра" ще лекуват стреса в курортите на Сейшелите

Дипломати, журналисти, линейки и каси с минерална вода очакваха вчера на пристанището „Виктория“ на остров Махе на Сейшелите пътниците от авариралия италиански кораб „Коста Алегра“, предаде АНСА. На лайнера с 639 пътници и 413-членен екипаж имаше граждани на 62 страни. Сред тях бяха и четирима българи, членове на екипажа.
Първите стъпили на сушата споделиха, че не е имало моменти на паника на борда, и похвалиха капитана, че е овладял ситуацията. Те разказаха, че са спали на палубата заради задухата и ужасната миризма от липсата на вода в каютите. През трите дни са се хранели главно с хляб. Страх са изпитали само в началото, когато е избухнал пожарът. Не са се опасявали от пирати, мислейки, че те нападат само петролни танкери. Районът в Индийския океан, през който мина лайнерът, теглен бавно от френски риболовен кораб, е място на пиратски набези. Но плавателният съд непрекъснато е бил следен от патрули на сейшелските власти и от хеликоптерите, доставили храна и комуникационно оборудване.
Половината от пътниците са приели поканата на компанията собственик „Коста Крочере“ да останат в луксозните хотели на островите, за да се възстановят от стреса. Само 251 души са избрали да се върнат в родината си и за тях са осигурени чартърни полети.
В понеделник на кораба избухна пожар в едно от машинните отделения и електрозахранването бе прекъснато.
От компанията собственик казаха, че компенсацията за провалената ваканция и за претърпените неудобства ще бъде два пъти стойността на платения от туристите пакет. Пътниците могат да се включат и в съдебния иск на пострадалите от другия кораб на „Коста Крочере“ - „Коста Конкордия“, където загинаха 32 души, а останалите са спасиха с лодки. Корабът бе пробит от скали, след като се доближи опасно близо до брега на остров Джилио, а капитанът му избяга с първите туристи..
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване