03/01/12 19:34
(http://www.klassa.bg/)

Светът приветства предпазливо ядрения мораториум на Пхенян

Световните сили приветстваха предпазливо съобщението на КНДР, че прекратява ключови елементи от програмата си за изработване на ядрени оръжия, предаде Би Би Си. След преговори с Вашингтон в Пекин, Пхенян прие да спре програмата си за обогатяване на уран, тестовете на ядрени оръжия и ракети с голям обсег. На инспекторите на ООН ще бъде позволено да наблюдават изпълнението на споразумението. В замяна САЩ ще доставят 240 хиляди тона хранителна помощ на обеднялата страна.
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън нарече постигнатото “скромна стъпка в правилната посока”.
Руското външно министерство приветства споразумението като етап към подновяването на шестстранните преговори за ядрено разоръжаване. Пекин също обяви севернокорейското решение като крачка към мира. Според Сеул споразумението е резултат от усилията на САЩ и Южна Корея за решаване на ядрената криза. Японският външен министър Коичиро Гемба нарече решението “значително постижение”. Според него особено важни са завръщането на инспекторите от ООН, стъпките към денуклеаризация и прекратяването на изстрелването на ракети с малък обсег.
Заместник външният министър на Израел Дани Аялон обаче подчерта пред АФП, че КНДР не е Иран и постигнатото не може да се смята за модел за споразумение за иранската ядрена програма.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване