04/07/12 12:55
(http://radiomilena.com/)

Взимаме по-лесно виза за САЩ

В сряда, 11 април, започва процедурата „Easy визи“, каза пред Дарик радио американският посланик Джеймс Уорлик. Не става дума за отмяна на визите, а за по-лесното им издаване, уточни той. Ще облекчим още повече получаването на виза от страна на българите и това ще насърчи още повече пътуванията в САЩ и инвестициите, каза Уорлик.
По време на великденските празници е важно да си мислим за това какви са нашите лидери и какви са нашите таланти. Лидерите, както в САЩ, така и в България искаме да видим как използват техните таланти за доброто на нашите страни, каза Уорлик.
Уорлик коментира и диверсификацията на енергийните ресурси. Всички проекти могат да водят до по-голяма енергийна независимост на България, но тя трябва да вземе решение за себе си. Русия е надежден доставчик на енергоносители, но България трябва да продължи да търси диверсификацията. Това не е лесна задача и ще отнеме години, призна Уорлик.
Според него, за газопровода „Южен поток“ България трябва да вземе решение заедно с Русия.
„България има напредък по „Южен поток“ и такова решение България сама за себе си трябва да вземе. Нито една страна не трябва да бъде зависима само от един-единствен вид енергия или източник. Това е валидно и за САЩ, и за България. България може да продължи с напредъка по „Южен поток“, но може и да продължава с диверсификацията на алтернативни източници“, отбеляза американският посланик.
За шистовия газ Уорлик посочи, че е важно е да се състои дискусия.“Най-важното е околната среда и никой не иска да има негативно отражение върху българската околна среда. Никога не можем да постигнем нулев риск, когато става дума за разработването на каквато и да е енергия. Има регулаторни рамки, които да гарантират максимална безопасност. Искам да видя широка дискусия за плюсовете и минусите за шистовия газ“, заяви Джеймс Уорлик. За нова газова централа „Белене“, Уорлик каза, че първо трябва да се вземе решението дали ще се изгражда такава .
„Това решение все още не е взето окончателно. Ако се обяви обществена поръчка за изграждането на такава централа, се надявам, че американските компании ще обмислят внимателно и ще проявят интерес“, добави посланикът на САЩ.
Попитан за това дали има монопол в цените на горивата, Уорлик отговори, че има световен пазар за нефта. „И не би могло да има монопол за нефта, тъй като всяка една страна плаща една и съща цена горе-долу за суров петрол“, обясни американският посланик.
На въпрос дали все още американските компании са най-големите инвеститори в България, Уорлик отговори, че не е сигурен дали тази статистика вече е станала официално достояние и се надява все още да са номер 1.
„Ако не сме, то поне да сме в топ тройката. Американските компании изключително много се интересуват от енергийния сектор. Но вече има и такива с по-широк интерес, които включват сектори като производство, авточасти“, поясни Уорлик, цитиран от actualno.com.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване