05/13/12 17:03
(http://www.klassa.bg/)

Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите: До 400 млн. лв. оборотни средства ще бъдат задържани в бюджета

Ако се въведе механизъм за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури, каквото е предложението на Министерския съвет, ще бъдат ощетени зърнопроизводителите като равноправни търговски субекти. Нашата асоциация застава твърдо зад мерките на правителството за контрол при опитите за измама с ДДС, но те обикновено стават при търговията на големи количества зърно - над 20 хил. до 100 хил. тона. На практика заради евентуални измамници ще бъде наказан целият сектор „Зърнопроизводство“. Ние ще трябва да увеличим сериозно оборотните средства, защото при 30 млн. дка зърнени култури в България ежегодно за оборотни средства се влагат над 4 млрд. лв., на които ДДС възлиза на не по-малко от 800-900 млн. лв. При сега действащите методики за връщане на ДДС сроковете са около 4 месеца. На практика ние купуваме всички консумативи за нашето производство - торове, препарати, инвентар, резервни части, и чакаме да ни бъде върнат ДДС евентуално след този 4-месечен срок. Така средно около 300-400 млн. лв. по нашите изчисления,. ще бъдат задържани в бюджета. Но нашето производство не е равномерно във времето. Има периоди, когато влагаме много консумативи и средства, има периоди, когато са по-малко, и това е разбираемо предвид сезонната селскостопанска работа. Това вероятно ще ни принуди да посегнем на банкови кредити тъкмо в това количество – 300-400 млн. лв., и това ще доведе до сериозно повишаване на разходите ни.

Сивата икономика в бранша ще се увеличи

Вторият негативен проблем, който ние виждаме, е, че ще се губи много административен капацитет на фирмите, и то на по-малките. Вероятно е част от тези, които трудно се дисциплинираха в годините и излязоха на светло, отново да отидат в сивата икономика. Смело мога да кажа, че в последните 5-10 години сектор „Зърнопроизводство“ се дисциплинира и е изцяло в светлата част на икономиката. Но хората, които отглеждат малко по обем площи, няма да имат капацитет да организират този процес и е твърде вероятно отново да влязат в сенчестата част на икономиката.
Следващ проблем е, че в желанието си да не влизат в схема за възстановяване на ДДС и да не бъдат задържани оборотните им средства, много от производителите на зърнени и технически култури ще се насочат към близките вътрешнообщностни пазари при закупуването на техника, торове, семена, препарати и др., където ще могат да пазаруват без начисляване на ДДС. Така нашите зърнопроизводители, вместо да чакат НАП да им върне налога, ще предпочетат законно да не го платят. По този начин ще бъде ударен целият съпътстващ бизнес в земеделието - на доставчиците на горива, машини и консумативи. Това вероятно ще рефлектира върху данъчни постъпления от тези фирми, от една страна, а от друга – в намаляване на работните места, създадени от тях. Тези фирми ще бъдат принудени или да правят филиали в съседните държави, или директно ще бъдат погълнати от други дилъри и търговци. На практика се получава така - учителката наказва учениците, които са в час, заради това, че някой отсъства. Наказват работещия сектор заради това, че някой крадял ДДС.

По-успешен механизъм е диференцирана ставка

Такава дерогация е временна мярка и се позволява от ЕК за не повече от 2-3 години. Доказана практика в цяла Европа е, че по-успешен механизъм е диференцирана ставка за определени сектори. Във време на сериозна финансово-икономическа криза въвеждането на обратно начисляване на ДДС ще бъде сериозна атака срещу зърнопроизводителите. От една страна – почти не се дават национални доплащания. Тази година бяха едва по 3 лв. на дка, а наскоро министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви, че засега не се предвиждат такива през следващата година. Вече 4-та година секторът не получава намалена ставка на акциза на горивата, каквато е практиката във всички останали страни в ЕС. Сега всички консумативи в България и ЕС са изравнени, единствено по-евтини ресурси остават трудът и земята като аренда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване