05/13/12 17:45
(http://www.klassa.bg/)

Правят безплатни прегледи на щитовидната жлеза в 11 града

От 13 май до 16 юни в 11 български града ще се проведат безплатни профилактични прегледи на щитовидната жлеза. Те са част от Националната информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск“. Безплатни прегледи ще има в София, Първомай, Троян, Сандански, Пловдив, Варна, Шумен, Хасково, Димитровград, Бургас и Сливен. Те ще са възможни след предварително записване на гореща телефонна линия 0700 10 515 на цената на един градски разговор.
Начало на кампанията бе дадено в Южния парк в София от експерти ендокринолози и от актрисата Ернестина Шинова, която страда от заболяване на щитовидната жлеза.
Над 2350 души в 15 града бяха прегледани в рамките на инициативата през миналата година. От прегледаните при 30% са констатирани възли на щитовидната жлеза, отбеляза д-р Наталия Темелкова от Александровска болница..
Тенденцията е заболяванията на щитовидната жлеза да се увеличават и у нас, и в световен мащаб. По-често страдат жените. Всеки желаещ може да се запише за безплатен преглед до 31 май и да получи допълнителна информация къде точно ще се осъществяват прегледите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване