06/05/12 17:09
(http://www.klassa.bg/)

България предложи участие на Русия в строежа на VII блок в АЕЦ "Козлодуй"

България предлага на "Росатом" да вземе участие в изграждането на VII реактор на атомната електроцентрала на страната в Козлодуй. Това съобщи заместник генералният директор и директор по развитието на международния бизнес в корпорация "Росатом" Кирил Комаров по време на изложението "Атомекспо 2012" в Москва, предаде РИА „Новости“.
"Българите ни направиха предложение да разгледаме възможността за наше участие в изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Аз смятам, че независимо от отказа на България да строи АЕЦ "Белене" нашето сътрудничество ще продължи и за него има перспективи, подчерта той.
Вчера по време на форума, посветен на Деня на енергетика в България, зам.-министърът на енергетиката Евгения Харитонова отказа коментар по изявлението на Комаров.
В края на март България реши да се откаже от проекта за строителството на АЕЦ "Белене", за чието изграждане София и Москва подписаха договор през 2006 година. На площадката, където трябваше да е разположена централат, се планира строителството на електроцентрала на газово гориво. Почти готовият реактор за строящата се "Белене" беше решено да се пренесе на действащата в момента АЕЦ "Козлодуй", довеждайки по този начин общото количество реактори до три.
Една от най-големите в Източна Европа, АЕЦ "Козлодуй" бе построена с активното участие на специалисти от бившия СССР и пусната в експлоатация през 1974 година. През 2004 и 2006 година България, в рамките на изискванията за членство в Европейския съюз, беше принудена да закрие четири малки реактора от централата, всеки с мощност 440 мвт.
В началото на април сегашният министър на икономиката, енергетиката и туризма в балканската република Делян Добрев съобщи за плановете на властта в страната за изграждане на още един реактор в "Козлодуй". В същото време тогава министърът подчерта, че за целта българското правителство няма намерение да влага бюджетни средства, нито да дава държавни гаранции, подчертава руската информационна агенция.
Ден преди изявлението на Комаров обаче председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев каза пред БТА, че при изграждане на VII реактор в „Козлодуй“ ще трябва да се обяви търг и да се сключи междудържавен договор за доставка на технологията. Той включва и изискване за държавна гаранция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване