06/05/12 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Българската мафия изпревари Ндрангета

Едвин Сугарев

След българския чадър, стрелбата срещу папата и изравянето на трупа на Чарли Чаплин, България отново доби световна известност. Този път със своята мафия. Съдете сами: “Ндрангета вече не е с основна роля. Била е изпреварена от българската мафия, възродила се от пепелта на 80-те години, когато трафикът е осъществяван по т.нар Балкански път. Сега каналът е консолидиран.”

Сериозно постижение, няма какво да се говори. Да изпревариш Ндрангета – това съвсем не е малко. Още повече, че това признание е направено от ген. Джанпаоло Ганцер - директор на ROS - специализирано звено на карабинерите за борба с организираната престъпност, който със сигурност знае за какво става дума, когато иде реч за италианската мафия.

Очевидно се има предвид начинът, по който наркотрафикът е консолидиран сега. Става дума за трансгранична организация, която е ръководена от българина Евелин Банев, известен още като Брендо – и в която се включва и Ндрангета – чрез един от нейните клонове, известен като “фамилията Белоко”.

Според признанието на генерала, който не пропусна да похвали “изключителната воля и подкрепата” на българския премиер Бойко Борисов и неговия вътрешен министър Цветан Цветанов за осъществяване на операцията по неутрализиране на този канал, сегашният резултат е постигнат “след седем години съвместно разследване на Специализираната прокуратура „Антимафия” в Торино и Милано, благодарение на което е неутрализирана на една от основните трансгранични организации, специализирани в трафика на кокаин.”

В своята пресконференция генерал Ганцер не пропусна да спомене друга една драматично българска подробност, свързана с операцията, известна у нас като “Кокаинови крале” – че е било наблюдавано “тревожно изтичане на данни по разследването, станало достояние на основните български трафиканти”, което е замразило за известно време разследването.

И още нещо, което е наистина прелюбопитно: че извършените от българската полиция обиски и арест на Банев, във връзка с друго негово дело – за пране на пари, са позволили документално да бъде установено, че това е станало със съдействието на български магистрат, който вече е пенсиониран.

Кой ли ще да е този български магистрат, който е вече пенсиониран, но който е имал възможността и властовите ресурси да разпъва чадър над фигура от мащаба на Евелин Банев – и да му прехвърля данни за международното разследване, водено срещу създадения от него наркоканал?

На този етап не бих си позволил да споделя изцяло своята хипотеза. Но все пак бих обърнал внимание на обстоятелството, че има много сериозно разминаване в първоначалните твърдения на вътрешния министър Цветан Цветанов, който лансира версията за “пенсионирания магистрат”, на която очевидно се позовава генерал Ганцер – и последвалите “корекции” на тази версия, при които Цветанов уточни следното: “Магистратът, за когото споменах днес, не е пенсиониран служител на съдебната система. Говорим за служител, който е работил в правоохранителната система. Той е имал частична информация за тази операция и затова ще бъде проверено дали той я е изнесъл. В момента той вече е извън правоохранителната система, но има начин да му се потърси отговорност.”

Става дума за къртица, която осигурява теч към Брендо през 2008 г., когато на власт е тройната коалиция, а министър на вътрешните работи е първоначално Румен Петков, който подава оставка на 13 април – вследствие на скандала с конспиративната му среща с братя Галеви, организирана от Алексей Петров на басейна “Спартак”. Ако тълкуваме изявлението на министър Цветанов в широкия смисъл на думата, то “пенсионираният” служител, работил в правоохранителната система, може да е спокойно неговият именит предшественик. Или някой негов подчинен, отишъл си заедно с него – например шефът на неговия политически кабинет – Александър Петров.

Разбира се, съществува и възможността течът да е осигурен от някой друг наистина бивш служител на МВР, засега неизвестен – но такива са цял ...

Публикувана на 06/05/12 21:45 http://e-vestnik.bg/14821/balgarskata-mafiya-izprevari-ndrangeta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване